Творчество зад решетките: Затворник спечели литературен конкурс

Мъжът разказал история, в която лошият дракон всъщност не бил зъл отвътре

Новини
11:31 - 27 Януари 2024
18436
Творчество зад решетките: Затворник спечели литературен конкурс

„Принцесата и Драконът“ е приказка, чиято поука гласи: „не всеки лош дракон отвътре е зъл“. През 2022 г. историята печели първо място в междузатворническия литературен конкурс, организиран от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН), чиято тема е „Вълшебството на Коледа и едно ново начало“, съобщиха от дирекцията.

Темата на миналогодишния литературен конкурс бе „Коледни желания“. За БТА от ГДИН предоставиха текстовете и информация за победителите в литературните конкурси от последните две години, в които до финалното класиране достигат по 12 души. 

Приказката, която печели първото място през 2022 г., е дело на лишен от свобода, който изтърпява наказанието си в затвора в Бургас. Писмото си до конкурсната комисия той започва с обръщение към организаторите, в което призовава историята, която е написал, да бъде разпратена до всички деца на лишени от свобода в този момент.

„Коледа е един вълшебен, християнски празник, който се празнува от всякакви религии, предимно заради по-малките деца. Аз, като родител, обожавам да разказвам приказки на моите две дечица – на девет и четири години. Те ги слушат с голям интерес и винаги искат все нови и нови приказки“, пише той. Авторът на приказката посочва, че иска децата на лишените от свобода да получат писмо с приказка от името на своите бащи в Коледния ден. Ако това се превърне в традиция, това би направило Коледа вълшебна за хиляди деца на лишени от свобода, допълва авторът на „Принцесата и Драконът“.

„Едно малко начало, като това би било една голяма стъпка за дете на родителя, лишен от свобода, който няма възможност да изпрати едно такова писмо, с много любов. Бих завършил с това „Вие имате силата, а аз имам криле. Обединени заедно можем да полетим“, пише в заключение той. 

В приказката „Принцесата и Драконът“ се разказва за най-красивото и богато царство на Земята и неговата принцеса. Един ден царството е нападнато. За да защити земите си, принцесата е принудена да потърси помощ от злия дракон, като в замяна му обещава да се омъжи за него. В деня на сватбата принцесата е изплашена, но една жена я съветва да облече десет рокли. За всяка рокля, която тя съблича, драконът също трябва да сваля една от кожите си. Под последната кожа се появява красив принц и двамата с принцесата заживяват щастливо. 

В края на приказката авторът пише и поука: „Мили мои деца, не всеки лош дракон отвътре е зъл. Когато имаме топли сърца и искрено желаем с тях, то чудесата се сбъдват. Бъдете щастливи. Тати.“

През 2023 г. за първо място в литературния конкурс „Коледни желания“ е награден лишен от свобода от Поправителния дом за непълнолетни младежи към Затвора във Враца. Неговият текст започва с разкаяние за грешките, които е допуснал и които са го вкарали в затвора. 

„За мен тази Коледа ще е доста по-различна от миналата, защото миналата година бях със семейството си и любимите ми приятели на свобода. Тази година ще я прекарам в затвора, а причината да съм тук са грешки, които съм допускал и не смятам да правя в бъдеще“.

В своя текст той разказа за това как тренира футбол от години и мечтае да играе на високо ниво. Постига целта си заедно с юношеския национален отбор, с който участва на европейско първенство. Разказва още кои държави е посетил заедно с тях, за страха, който е изпитал при първия си полет със самолет, за преживяванията в чужбина и за чувствата си в тези моменти. 

„Днес, когато се сещам за това изживяване, осъзнавам какво съм загубил. Моето коледно желание е да не пропускам такива хубави моменти и да не допускам грешки, които да ме доведат до затвора отново“, завършва той.

От ГДИН обясняват, че в конкурсите могат да се включат всички желаещи лишени от свобода, обвиняеми и подсъдими, като участието е доброволно. От дирекцията посочват, че литературни конкурси се организират в местата за лишаване от свобода около различни национални и религиозни празници - „Великден, в очакване на доброто”, „24 май“, „Традиции и обичаи при ромите“, „Какво знаем за Гагарин“ и други, като темата всеки път е различна. Целта е да се развиват творческите заложби на настанените в местата за лишаване от свобода лица, посочват от дирекцията.

Всички идеи или концепции, предадени в съответния затвор, се разглеждат и оценяват от комисия, в която са началникът на сектор „Социални дейности и възпитателна работа“ в съответния затвор, директорът  на училището или учител по български език и литература към съответния затвор. Излъчените от ГДИН победители се награждават с грамоти от главния директор на дирекцията. През годините, спечелилите призовите места са награждавани и с книги или парична награда, съгласно разпоредбите на Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, допълват от ГДИН.