Творци избраха академичните тоги пред комисарските юмруци (СНИМКИ)

Преводачът на Аристотел Анастас Герджиков може да обедини нацията, смятат интелектуалци, подкрепили професора за президент

Политика
14:45 - 03 Октомври 2021
6875
Творци избраха академичните тоги пред комисарските юмруци (СНИМКИ)

"Още от малък предпочитам хиляди пъти академичните тоги пред вдигнатите комисарски юмруци. Академичните тоги създават духовни блага, те съграждат, те образоват нацията, а вдигнатите комисарски юмруци разединяват, озверяват и превръщат цели парламенти в зверилници". Това заяви писателят Димитър Бочев, който е един от близо 70-те общественици и интелектуалци, които влизат в Инициативния комитет, който днес официално издигна ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков за президент. За вицепрезидент бе номинирана полк. Невяна Митева. Събитието се състоя в зала 6 на НДК.

Сред членовете на комитета са Богдана Карадочева, Валя Балканска, проф. Боян Биолчев, проф. Милена Стефанова, проф. Румяна Коларова, Николо Коцев, Теодосий Спасов, олимпийската шампионка Стойка Кръстева, Михаил Белчев, Нидал Алгафари, Тони Димитрова, Тончо Токмакчиев, Филип Аврамов, Харалан Александров, Калин Сърменов. Председател на ИК е юристът от ГЕРБ Радослав Чолаков, а зам.-председател археологът проф. Николай Овчаров.

Проф. Николай Овчаров коментира пред журналисти, че подкрепя кандидатпрезидентската двойка, защото в нея има действащ ректор, защото уважава проф. Анастас Герджиков и смята, че ще може да направи едно умиротворение в обществото.

Той е добър, ярък представител на дясното, към което и аз смятам, че съм, така че смятам, че това е една много добра кандидатура, допълни проф. Овчаров.

Бившият просветен министър Красимир Вълчев, който е предложил кандидатурата на ректора на Алма матер за президент, коментира, че амбициите на проф. Анастас Герджиков са да бъде обединител на нацията, от което имаме нужда. Очевидно политиките на омраза, на разделение, не дават друг резултат, освен фрагментация на обществото, посочи той. Вълчев каза, че проф. Герджиков е приел подкрепата на ГЕРБ, но решението първоначално да се кандидатира за президент е изцяло негово.

Певицата Милена Славова каза, че подкрепя проф. Герджиков, защото смята, че България има нужда от човек, доказал себе си в сферата на културата години наред, ерудиран и образован.

България има нужда от спокойствие в момента и обединение, заяви и директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов.

Проф. Анастас Герджиков е професор по римска литература, доктор на филологическите науки, специалист по антична и средновековна литература. Автор е на четири монографии и на над четиридесет студии и статии в областта на античната литература и на регламентацията на висшето образование. Автор е на първия превод на български на най-значимия научен труд на Аристотел „Политика”. 

Днес проф. Анастас Герджиков каза пред журналисти, че няма да откаже подкрепа от никоя партия.

Аз не съм партиен кандидат, искам да работя с всички политически партии, посочи той. Всеки има пристрастията си, но смятам, че е важно да работим с всички, допълни проф. Герджиков. Той коментира, че за него е много по-важно граждани от целия политически спектър да гласуват за него, и се надява да убеди всички, че е подходящият за президент.

"Аз няма да откажа на никоя партия подкрепа, защото това би било лош знак към българското общество, включително на ДПС, на БСП, на всички партии. Аз не искам да показвам лошо отношение към никой, защото така ще отрежа възможността за разбирателство между самите тях", заяви той.

Българското общество има приоритети, които са консенсусни, и когато партиите се карат помежду си по тези приоритети, обществото гледа с недоумение, коментира проф. Герджиков. Той уточни, че ще потърси всички партии, като ще започне с десните и десноцентриските партии.

Няма да водим компроматна война, надявам се кампанията ни да е позитивна, заяви още проф. Герджиков и акцентира върху слогана на кампанията "Наистина обединени".

Кандидатът за вицепрезидент полк. Невяна Митева отбеляза, че е взела решение да се включи, защото вярва, че е дошло време за обединение, истинско, и то зависи от всички нас. Добротворчеството ще бъде първостепенна кауза за мен, заяви тя.

Председателят на Инициативния комитет Радомир Чолаков описа кандидатите като хора, които се ползват с авторитет в професионалните си общности и "с които ще се гордеем, когато представят България". Той отбеляза, че от нас зависи какво ще пише в учебниците по история след изборите.

"На 21 ноември 2021 г. в учебника на България ще бъде отворена нова глава. От българите зависи какво ще пише в нея. Може да пише, че е продължил един кратък, но мрачен период на безпътица, на морална, политическа и икономическа криза. Може да пише, че новият период е период на духовността, на сигурност, стабилност и съзидателен труд", заяви Чолаков, явно намеквайки, че издигналите кандидатурата на ректора на СУ очакват да има и втори тур на изборите. Изборите за президент и за Народно събрание са насрочени за 14 ноември.


Снимки: Агнес Методиева