Творци с апел за спасение на Народния театър

Реакцията на Александър Морфов, колкото и да е крайна, беше продиктувана от желанието му да възстанови творческата атмосфера в трупата, разрушена от новата администрация, смята актрисата Албена Колева

Актуални новини
00:07 - 27 Ноември 2022
24927
Творци с апел за спасение на Народния театър

Творци отправиха апел за спасение на Народния театър. Текстът на възванието бе разпространен в социалните мрежи от актрисата Албена Колева, която е част от трупата на Народния театър и е дъщеря на Тодор Колев.

Ето и самия апел, който за четири часа от публикуването му в събота вечерта бе подкрепен и споделен от десетки актьори, режисьори, драматурзи:

"През месец март т.г. господин Васил Василев беше избран за Директор на Народния театър “Иван Вазов”. В неговата концепция беше залегнала и идеята за връщане в театъра на режисьора Александър Морфов и неговите емблематични спектакли, които повече от пет години не се играеха на наша сцена по неясни причини, но които винаги са пълнили салоните и радвали публиката.

Това намерение на Васил Василев изигра решаваща роля при неговото избиране за директор. Но той въдвори в театъра и нова администрация, която сякаш му стана по-скъпа. Оказа се, че с назначаването на Госпожа Велислава Кръстева за заместник директор и PR в театъра рязко се промени творческата атмосфера. При липсата на Закон за театъра новоназначеният Директор и неговата заместничка управляват, позовавайки се дословно на Трудовия кодекс, който в голяма степен е неприложим за творческите институции и регулира основно дейността на администрацията.

Госпожа Кръстева не е работила в театър и неусетно започна да прокарва взаимоотношения, които много бързо доведоха до оставки на творци и уволнения на ценен сценичен персонал. Директорът Василев, незнайно защо, поддържаше нейните действия. И още – оказа се, че госпожа Кръстева е действащ член и активист на политическа партия, който с демонстративното си участие в политически заявки и рекламни кадри на Парламентарните избори, поставя театъра в неясна и сякаш натрапена политическа позиция.

Последвалата реакция на главния режисьор Александър Морфов, колкото и да е крайна, беше продиктувана от желанието му да възстанови творческата атмосфера и взаимоотношения в Народния театър, които за по-малко от шест месеца след встъпването в длъжност на новата администрация, бяха неусетно разрушени.

Затова се обръщаме към всички институции и личности, от които зависи съществуването на Националния ни театър да предприемат неотложни мерки за неговото спасяване!"