Творци скочиха на Портних: Варна да намери пари за най-стария балетен конкурс в света!

Актуални новини
17:30 - 07 Февруари 2020
6743
Творци скочиха на Портних: Варна да намери пари за най-стария балетен конкурс в света!

Българските творци са шокирани от новината, че най-старият балетен конкурс в света – този във Варна, няма да се състои за пръв път в 56-годишната си история. Обявяването на нулева година се налага заради недостатъчно спонсорство и дарения за първия и най-престижен балетен конкурс в света, който е визитната картичка на Варна и България на картата на световното танцово изкуство, съобщиха вчера от Фондация "Международен балетен конкурс – Варна", която го организира.

Традиционно конкурсът се подкрепя финансово основно от Община Варна, а също и от Министерството на културата, което се грижи за наградния фонд. Но приносът на общината и министерството не е достатъчен за провеждането на конкурса.

"С всяка година разходите за провеждането на конкурса нарастват, все по-високи стават и очакванията на световната балетна общност към проявата. За съжаление постъпленията в последните години не позволяват организирането на поредното издание на конкурса тази година", съобщи Димитър Димитров, председател на фондацията и син на доц. Емил Димитров – създател и двигател на първото в света професионално балетно състезание.


Звездните братя – диригентът Мартин Пантелеев и цигуларят Веско Пантелеев-Ешкенази  изразиха във фейсбук възмущението си, че с лека ръка се затрива такъв престижен конкурс.

„Не че се учудвам особено, но ми е любопитно заради липсата на колко лева успяха да затрият един от най- ценните ни културни празници, като балетния фестивал във Варна? Да, да, знам - “няма спонсори”. Е та, като няма, та трябва ли тая “държава” да остави всичко да изгние? Няма ли малко останал разум в тия тикви?”, написа Мартин Пантелеев в социалната мрежа.

„Една от най-лошите новини в културния сектор на България в последно време! Варна губи основно културно събитие с международно ниво!”, коментира и Веско Пантелеев. „Няма изкуство без субсидиране или частни спонсори. Няма самоиздържащо се изкуство. това е потребност на индивида и нацията. Пазарна икономика не създава изкуство, нито го опазва”, написа още световноизвестният цигулар.

Запознати с казуса разясниха, че всъщност причината за отмяната на най-стария в Европа балетен конкурс е, че генералният спонсор на фестивала френска банка е била продадена на българска, която отказва да продължи подкрепата.

Редица творци отправиха във фейсбук питане защо кметът на Варна Иван Портних и Община Варна не намерят пари, за да не стига до нулева година за това престижно културно събитие в морската столица. Те припомниха и думите на Портних от преди години, когато от сцената на Летния театър поздрави участниците във фестивала със следните думи: „Международният балетен конкурс има специално място в духовния живот на Варна, защото създава неповторима атмосфера. Естественият декор на Морска градина допълва емоциите, които преживяваме и ние, и публиката, и участниците. Щастлив съм, че значението на балетната олимпиада нараства както за откриването на нови млади таланти, така и за развитието на различни тенденции в балетното изкуство“.

Нима кметът е толкова некадърен, че не може да намери 200 000 лева за провеждане на събитието, негодуват във фейсбук варненци, както и музиканти, свързани с балетния конкурс.

Международният балетен конкурс се провеждаше на всеки две години без прекъсване от 1964 г. От създаването на конкурса на сцената на Летния театър във Варна са танцували 3150 участници - балерини и балетисти от над 38 страни. Били са удостоени с лауреатски звания и отличия над 350 танцьори от 32 страни.

Най-ярките звезди на световния балет през последните шест десетилетия са лауреати на Варненската балетна Олимпиада: Владимир Василиев, Наталия Макарова, Наталия Бессмертнова, Екатерина Максимова, Михаил Баришников, Дмитрий Симкин, Иван Василиев, Ева Евдокимова, Патрик Дюпон, Фернандо Бухонес, Йоко Моришита, Силви Гилем, Максимилиано Гера, Аньес Льотестю и Хосе Мартинес, Владимир Малахов, Раста Томас, Роландо Сарабия и редица други.

За да бъде съхранено това значимо събитие, което изгражда културния образ на България и Варна по света, през 1992 г. доц. Емил Димитров заедно със съмишленици създаде фондация ”Международен балетен конкурс - Варна”. Тя вече близо 30 години се грижи за подготовката, провеждането и финансирането на мащабното състезание - набира средства за неговото реализиране единствено благодарение на своите спонсори, дарители и рекламодатели у нас и в чужбина.

Директорът на Арт театър Милена Червенкова обяви дарителска кампания за събиране на средства в подкрепа на балетния конкурс. Театърът е базиран в Руския културен център в София. Парите ще бъдат събирани до края на април и след това Милена Червенкова ще ги предаде на директора на балетния конкурс. "Ще се радваме, ако и други софийски и извънстолични театри направят същото. Нямало пари???!!! Значи да се крадат милиарди от България и българите има пари, а за култура няма??? Срамота!", написа Червенкова.

На сайта на Международния балетен конкурс-Варна също всеки, който иска може да дари пари.