Twitter се превърна в сайт за пиратски филми

Нова екстра за платените потребители се превърна в кошмар за намаления модераторски екип на платформата

Новини
12:51 - 22 Май 2023
1526
Twitter се превърна в сайт за пиратски филми

Нова екстра за платените потребители на социалната мрежа Twitter се превърна в удобство за пиратите и кошмар за силно намаления модераторски екип на платформата.

Буквално няколко часа, след като Илон Мъск обяви, че притежателите на Twitter Blue ще могат да качват видеа с продължителност до 120 минути, злонамерени потребители започнаха да качват огромни количества актуални филми и порнографско съдържание.

Twitter никога не е бил много добра мултимедийна платформа. До неотдавна поддръжката на видео беше на нивото на Myspace (т.е. като от преди 15 години), което е сериозен проблем за привличането на младата аудитория, свикнала с TikTok. По-ранните придобивания във видео сферата като Periscope и Vine така и не можаха да просъществуват, но именно

в дългите клипове Илон Мъск видя възможност да направи плащането на 8 долара на месец абонамент малко по-примамливо.

Потребителите с Twitter Blue първоначално можеха да качват до 60-минутни видеа, но от края на миналата седмица лимитът беше удвоен.

Тук идва проблемът. Макар да можем да си представим ситуация, в която отделен потребител качва свой авторски двучасов клип, доста по-очевидната употреба на подобна услуга е свързана с пиратското съдържание.

Така в рамките на часове милиони гледания в Twitter събраха "Шрек Трети" и "Супер Марио Bros. Филмът", който даже още върви по кината.

И в двата случая ставаше дума за качени версии без авторски права.

Търсене в платформата и към момента показва различни актуални холивудски и боливудски заглавия, както и огромно количество лесно достъпни от деца филми с порнографско съдържание.

Част от по-рано публикуваните пиратски филми вече не са достъпни в Twitter, но обработката на сигналите от потребители и правоносители е отговорност на модераторския екип - а той претърпя много тежки съкращения след влизането на Илон Мъск като собственик на социалната мрежа.