Тя беше вдъхновение: Балерината Микаела ДеПринс почина на 29-годишна възраст

Актуални новини
19:46 - 14 Септември 2024
3166
Тя беше вдъхновение: Балерината Микаела ДеПринс почина на 29-годишна възраст

Балерината Микаела ДеПринс почина на 29-годишна възраст, съобщи АФП, позовавайки се на публикация в Инстаграм. Останала сираче като малка в Сиера Леоне, тя е осиновена в САЩ.

Балетната трупа на Бостън изрази любов и подкрепа към семейството на ДеПринс. 

"С болка в сърцата си споделяме загубата на звездната балерина Микаела Мабинти ДеПринс, чието изкуство докосна безброй сърца и чийто дух вдъхнови мнозина, оставяйки незаличима следа в света на балета и извън него. Животът й беше изпълнен от благодат, цел и сила. Нейната непоколебима отдаденост към изкуството, нейните хуманитарни усилия и нейната смелост да преодолява невъобразими предизвикателства завинаги ще ни вдъхновяват. Тя стоеше като фар на надежда за мнозина, показвайки, че независимо от препятствията, красотата и величието могат да се издигнат от най-тъмните места. Въпреки че времето й с нас беше твърде кратко, нейният блясък и наследство ще продължат да блестят в сърцата на всички, които са били докоснати от нейната история, за поколения напред. Любовта и молитвите отиват към нейното семейство, приятели и всички, които са я обичали".

Микаела ДеПринс стана най-младата прима балерина в театъра на Харлем, Ню Йорк. Танцувала е с националната балетна трупа на Нидерландия, а в периода преди смъртта си е била част от балета на Бостън. Тя също беше отдаден хуманитарист, застъпвайки се за децата, засегнати от конфликти и насилие. Служи и като посланик на War Child Holland.

Животът на ДеПринс става сюжет на документален филм от 2012 г., а през 2018 г. Мадона обяви, че планира да заснеме игрална лента за кариерата на балерината. Самата Микаела ДеПринс издаде автобиография през 2014 г. 

Микаела Мабинти ДеПринс осиротява по време на гражданската война в Сиера Леоне (1991-2002) и е изоставена от чичо си в сиропиталище, след като става ясно, че има витилиго. Впоследствие е осиновена от семейна двойка в САЩ.