Тюрколог пред Lupa.bg: И Ердоган, и Кълъчдароглу имат мераци за турско влияние в България

Опонентът на сегашния президент ще спечели изборите на първи тур, предположи Емилия Славкова

Балкани
18:15 - 12 Май 2023
4993
Тюрколог пред Lupa.bg: И Ердоган, и Кълъчдароглу имат мераци за турско влияние в България

В неделя ще се проведат едновременно президентски и парламентарни избори в Турция. Такава изборна технология затруднява евентуалната победа на опозицията на Ердоган. Който и да дойде на власт в Турция, целите на политиката спрямо България няма съществено да се променят. Нашите политици са далеч от реално отстояване специфичните български интереси в двустранните отношения, ще продължи да бъде определящ турският хегемонизъм в тях. Националистическите цели спрямо нашата страна и Балканите са едни и същи - те са формулирани пределно ясно в "Стратегическата дълбина" на бившия турски премиер проф. Давутоглу. Това обясни пред Lupa.bg тюркологът Емилия Славкова.

Емилия Славкова

До 11 май вторият тур за избор на президент в съседната страна беше почти сигурен. Вчера един от претендентите, Мухарем Индже, председател на Мемлекет Партиси / Партия на родината, се отказа от участие в надпреварата и това предопредели много голямата вероятност кандидатът на съюзената опозиция, Кемал Кълъчдароглу, да спечели още на първия тур, предположи Емилия Славкова.

За втория тур победата му е почти напълно сигурна, а за Турция приключва една епоха, твърди един от най-добрите турски анализатори Рушен Чакър. Прогнозите на една от най-влиятелните агенции "Конда" за неговите гласове са 49, 3%, с 6 пункта повече от прогнозните гласове за Ердоган.

"Опонентът на Ердоган и повечето партии от опозицията са под силно влияние на многоброййните проглобалистки НПО-та, както и директно от американските управляващи кръгове. Докато Ердоган се дистанцира от САЩ и НАТО и лавира между глобалните сили с цел постигане и реванш на турското величие. Външният министър Мелют Чавушоглу обясни тези дни, че са отказали да допуснат за изследване САЩ до закупените от Русия ракети С-400, както и са отказали да предоставят по американско искане такива ракети на Украйна. Отказали са и на украинците. Ако спечелят опозиционните партии, които издигат Кълъчдароглу, има много голяма вероятност военно-политическата обстановка в Черно море и покрай него много силно да се влоши - Турция е основен регулатор на движението на военните морски съдове през Проливите", посочи Славкова.

Проердоганският Общ Съюз на управляващата партия агенция "Конда" предвижда да получи 44% от гласовете на парламентарните избори, а опозиционният Народен съюз 39,9%. Това са предварителни прогнози, окончателният вот ще зависи от съюзените някои по-малки лявоориентирани партии.