У нас цените на имотите скачат, в Европа поевтиняват

Наблюдава се ръст на сделките за първото тримесечие на годината

Новини
17:00 - 15 Април 2024
3533
У нас цените на имотите скачат, в Европа поевтиняват

На фона охлаждане на имотния пазар в редица европейски държави у нас цените на имотите продължават своя ход нагоре. Според Евростат България е на второ място в ЕС по ръст на цени на жилищата за последното тримесечие за миналата година.

Сред причините за увеличаването на цените се открояват ниските лихви и добрата ликвидност в банковата система – 30-40 милиарда е разликата между депозираните от гражданите средства и предоставените кредити. Фактор е и ръстът във възнагражденията.

Месечната вноска по кредитите в по-големите градове в повечето случаи, когато се сравнява с наем, е същата или по-ниска.

Предпазливите хора, които преди година, година и половина излязоха от пазара, сега се завърнаха.

Търсенето на имоти в големите градове надвишава предлагането, новото строителство се изкупува още на зелено.

Еврозоната също е икономически фактор и много хора очакват повишаване на цените, което кара част от продавачите да задържат предлагането на имоти, а намалялото предлагане влияе върху повишаването на цените.

Нашите градове са в топ 5 в Източна Европа по съотношението доходи – квадратура, която може да се придобие срещу тях.

Предлагането в големите градове и започнатото ново строителство през 2023 г. е намаляло между 12 и 20%. Миналата година стартираха по-малко проекти. Тази година разрешенията за строеж се увеличават.

Не се очаква след влизането в еврозоната да има драматична промяна в лихвената политика.

В България вече е отчетлива тенденцията за смяна на жилище с цел подобряване на качеството на живот. И това вече не е еднократен акт.

Панелните жилища привличат хора, които се местят от по-малки селища в големия град, но при подобряване на доходите те ги напускат, сочат наблюденията на експертите. Стои на дневен ред въпросът за саниране на всички сгради, строени по тази технология.