Уау! Испания връща пари от глобите, наложени при първия локдаун

Свят
18:51 - 23 Октомври 2021
1093
Уау! Испания връща пари от глобите, наложени при първия локдаун

Испанското правителството създаде работен екип, който да върне всички глоби, наложени на гражданите по време на локдауна при първата вълна на пандемията от Covid-19 миналата година.

Министерството на териториалната политика е наредило на служителите си да обявят несъбраните до този момент глоби за недействителни.

След като Конституционният съд обяви първият локдаун в Испания за противоконституционен, изпълнителната власт създаде работни екипи с представителите на данъчната агенция, министерствата на икономиката, финансите и териториалната политика. Те трябва да намерят начин да открият банковите сметки на всички глобени хора и да им възстановят сумите.

Обявеното с Кралския указ от 14 март 2020 г. извънредно положение даде възможност на държавните сили и органи за сигурност, регионалната и местната полиция, да санкционират гражданите, които са напуснали домовете си без основателна причина.

Тогава са издадени близо 1 142 000 наказателни акта, като едва 173 000 от тях са приключили с плащането на глобата, при обработени около 482 000 постановления. Останалите сега ще бъдат обявени за недействителни.

Най-много са глобените в Андалусия и Мадрид, а най-малко в Сеута и Мелия.

За връщането на средствата местните власти на всички автономни региони си сътрудничат с централното правителство.

Изключение правят само Каталуния и Страната на баските, тъй като те имат прехвърлени от Мадрид права сами да разрешат казуса.