Убиец на полицай пробва да излезе от затвора

Неделчо Василев е изтърпял 1/3 от 19-годишната си присъда, но съдът не го пусна

Общество
14:05 - 20 Май 2021
1653
Убиец на полицай пробва да излезе от затвора

Изтърпяващ 19-годишна присъда за убийство на полицай, извършено на 8 февруари 2009 година в казанлъшкото село Енина, пробва да излезе авансово на свобода.

Задържаният в дома си тогава 58-годишен Неделчо Василев е поискал да доизтърпи остатъка от наказанието си извън стените на затвора с аргумента, че се е поправил, но получи категоричен отказ след като стана ясно, че ръководството на мястото за изтърпяване на наказанието е на противоположно мнение.

Лекувалият се от алкохолизъм в радневската психиатрична болница мъж, който по професия бил заварчик, но рядко се хващал да работи, уби на място полицая Бончо Чернев и рани колегата му Николай Иванов, които са пристигнали в дома му след сигнал за инцидент с прострелян човек.

Видимо пияният Василев, който час по-рано наранил едната си ръка при палене на пиратка забил тринайсетсантиметровото острие на касапския нож с в слабините на 38-годишният Чернев като фатално срязал бедрената му артерия. В настъпилата суматоха домакинът успява да среже и ръката на другия, 37 – годишен униформен служител на реда, който въпреки раната успява да го задържи докато пристигне помощ. Бончо Чернев почива от остра кръвозагуба, докато линейката пътува към казанлъшката болница.

Присъдата от 19 години затвор, произнесена от петчленен състав на старозагорския окръжен съд стигна до ВКС, който я потвърди на 23 юни 2011 година.

Сравнително ниският размер на наказанието е наложен заради съкратеното производство, първоначално присъдените 29 години затвор са били намалени с 1/3-та, припомниха от държавното обвинение. Формалното основание, че е изтърпяна половината от присъдата е била използвана вече веднъж от затворника, но поне засега меракът му да излезе на свобода не е бил удовлетворен.

Запознати разказват, че пред съкилийници Василев нееднократно е заявявал, че като излезе навън няма да пропусне да си отмъсти подобаващо на наблюдавалия някога досъдебното производство прокурор.

Загиналият на място главен полицай Бончо Чернев бе удостоен посмъртно с почетен знак на МВР III-та степен. Той бе погребан с почести на 10 февруари 2010 г. в родното му село Горно Черковище, на траурната церемония тогава дойде цялото ръководство на силовото ведомство. От МВР и Полицейския синдикат подпомогнаха през годините съпругата – вдовица и останалите без баща деца Моника и Черньо.

В родното село на убиеца Енина научиха от журналисти за отказа съселянинът им да излезе на свобода, по думите на кметицата Димитрина Дончева по на два пъти Василев бил пускан в домашен отпуск. Държал се хрисимо и не е давал поводи за тревоги. Обитавал фамилната си къща след смъртта на майка си Елена, която до последно не могла да си прости, че не е успяла да го възпре във фаталната привечер на 8 февруари.