Убиецът Джок Полфрийман: Вече съм друг човек, върнах се от ада

Австралиецът се кълне, че се поправил, иска предсрочно освобождаване

Крими
15:50 - 15 Юли 2019
8347
Убиецът Джок Полфрийман: Вече съм друг човек, върнах се от ада

Убиецът Джок Полфрийман, осъден на 20 години за линчуването на 20-годишния Андрей Монов, пак иска да бъде освободен предсрочно. Пред съда той е обявил, че вече бил превъзпитан и се е поправил за стореното. "Вече съм друг човек, върнах се от ада", написал той в последната си молба пред магистратите. Нея Софийският градски съд ще разгледа в сряда.

На 23 май 2018 година Полфрийман влезе в съдебната зала на СГС, за да научи дали магистратите ще уважат молбата му за предсрочно освобождаване, след излежани близо 9 години зад решетките. След като съдия Руси Алексиев попита страните дали да бъде даден ход на делото, адвокатът на австралиеца Калин Ангелов обяви, че процесуални пречки няма, но подзащитният му оттегля молбата си, тъй като смята, че "има какво още да се работи с него". След заседанието затворникът излезе от залата в очевидно приповдигнато настроение и с усмивка обясни пред журналисти, че смята, че може да поработи още върху "поправянето си".

Полфрийман бе осъден окончателно от Върховния касационен съд през 2011 година заради това, че през 2007 година при спречкване наръга с швейцарско ножче 20-годишния Андрей Монов, който по-късно почина в болницата. След като бе пратен в затвора, където се намира от вече близо 10 години, Полфрийман започна активно да участва в различни инициативи по опазване на правата на затворниците, поради което през 2015 година бе номиниран от Българския хелзинкски комитет (БХК) за "Човек на годината". Това предизвика сериозно недоволство в обществото и сред близките на починалия Монов.

На следващата година австралиецът успя да осъди и България в Европейския съд по правата на човека за 3500 евро заради "нарушение на правото на свобода на изразяването".

През април тази година той започнал гладна стачка, а родителите му писаха писма до медиите в Австралия с апел да им се помогне да убедят властите да стигнат до него и да го разубедят. 

"