Убиецът на Андреа от Галиче се изправя пред съда

Делото ще тръгне на 7 октомври

Новини
13:10 - 18 Август 2020
1587
Убиецът на Андреа от Галиче се изправя пред съда

След продължило час и половина разпоредително заседание врачанският окръжен съд насрочи делото срещу убиеца на Андреа Руменова от с. Галиче Аксел Олеков за 7 октомври. Адвокатът му Валери Илиев от Оряхово поиска от съда съкратената съдебна процедура, но му бе напомнено, че според последното изменение в НПК в случая тя е неприложима при умишлени убийства.

Упълномощеният от бащата на убитото момиче адвокат Димитър Марковски поиска в съда да се конституира и като частен обвинител срещу убиеца, за да поддържа заедно с прокуратурата повдигнатото обвинение срещу Олеков. От съда отказаха, защото според разпоредбите на НПК това не може да стане срещу непълнолетен обвиняем.

Аксел Олеков нахлу в дома на 18-годишната Андреа, преби я до смърт и я изнасили през януари т. г. По време на престъплението той бе все още непълнолетен рецидивист с две присъди за пробация. 

Когато започне делото по същество срещу него той вече ще е навършил 18 години, но законът е категоричен, че възрастта му е от значение по време на последното му престъпление.

Според адвокат Димитър Марковски следващата крачка на законодателите е да премахнат ограничението за поддържане на частно обвинение към непълнолетни. Според сегашния закон Аксел Олеков може да получи максимална присъда от 12 години затвор. Заради това, че освен убийството, е извършил и други престъпления като взлом в къщата на Андреа, изнасилването й и последвалия грабеж, той по преценка на съда може да получи допълнително още 6 години затвор.

 
Близки и познати на зверски убитата Андреа се събраха пред съдебната палата на мълчалив протест с искане за налагане на справедлива присъда за убиеца, която за тях е доживотния затвор. „Аксел е хладнокръвен убиец и дори не съжалява за извършеното, каза лелята на убитото момиче Гълъбина Ангелова. - Този тип беше сред всички нас, когато дойде полицията да прави оглед в окървавената къща на брат ми и дори мускул не трепна на лицето му. Дори питаше заедно със събралите се около дома на Андреа кой може да направи такова гнусно престъпление.”