Убиецът на гейовете в Братислава планирал да застреля премиера Едуард Хегер

19-годишният радикализиран стрелец се оказа син на кандидат-депутат от крайнодясната партия Vlast

Новини
11:18 - 15 Октомври 2022
7485
Убиецът на гейовете в Братислава планирал да застреля премиера Едуард Хегер

Снощи в Братислава се проведе шествие в памет на двете момчета, които изгубиха живота си в следствие на хомофобска атака на 12 септември. 

Престъплението се случи в центъра на града, пред бар Tepláreň, който е едно от разпознаваемите места, на които хора от ЛГБТ общността се събират. Двамата мъже загинаха, а едно момиче беше ранено. 

Една от жертвите е 30-годишният Матуш Хорват, студент от факултета по изкуства на университета Коменски в Братислава. Юрай Ванкулич, също тридесетгодишен и приятел на Матуш, също загина при атаката.

В Братислава се проведе шествие в памет на двете момчета, които изгубиха живота си в следствие на хомофобска атака на 12 септември

По данни на полицията извършителят Юрай Крайчик — радикализиран гимназист, който по-късно сложи край на живота си, е

син на местен предприемач и кандидат-депутат от крайнодясната партия Vlast в изборите през 2020 г.

Vlast се ръководи от Щефан Харабин, бивш съдия и бивш министър на правосъдието с екстремистки възгледи, известен и с проруските си изказвания.

Бащата на убиеца се държал не по-различно от председателя на партията. В социалните медии той споделя публикации в подкрепа на Русия, конспирации срещу ваксинирането, петиции срещу правителството и не се свени да критикува президента Зузана Чапутова или премиера Едуард Хегер. Профилът му включва филми от профила на Милан Мазурек – бивш член на партията ĽSNS Kotlebowa, понастоящем председател на партия Република, който

в миналото беше осъден за умишлено подбуждане на национална, расова или религиозна омраза заради изказванията си срещу ромското малцинство.

Оказва се, че синът е същият човек, който е туитвал манифест от 65 страници „Призив към оръжие“, в който часове преди убийствата атакува различни раси и малцинства, включително ЛГБТ общността и евреите. В манифеста той твърди, че е започнал подготовка за нападение през 2019 г., вдъхновен от стрелбите през същата година в Нова Зеландия и САЩ. Убиецът обвинява евреите, че възнамеряват да унищожат „бялата раса“ и че искат да подчинят всички останали. Освен това евреите стояли зад ваксината срещу коронавирус. Той пише и за конспирацията на Новия световен ред.

Първоначално Юрай планирал да убие премиера Едуард Хегер, но планът му не проработил и затова решил да извърши атаката си в един от двата гей бара в Братислава.

19-годишният хахо първоначално планирал да убие министър-председателя Едуард Хегер, но планът не сработил...

Министър-председателят потвърди, че момчето е направило снимки пред дома му и добави, че ще попита службите за сигурност защо не са го арестували. 

Стрелецът беше открит мъртъв сутринта след нападението — най-вероятно самоубийство, като се има предвид, че той намеква за това в Туитър. 

Учителите на стрелеца казват, че той бил добър ученик, но имал проблеми с намирането на приятели...

Президентът Зузана Чапутова призова политиците да спрат да използват реторика, предназначена да разпалва омраза срещу хората, особено към малцинствата. „От години повтарям, че дори думите са оръжие. Че ние политиците сме отговорни за всяка изречена дума. Въпреки това мнозина тук безсмислено изпълват пространството с омраза. Дори някои прокурори и съдии не отдават нужното значение на словесните престъпления и не го смятат за опасно”, каза Чапутова.

През юли

министърът на финансите и бивш министър-председател Игор Матович беше определен като хомофоб на 2021 г.

от Института по правата на човека, следван от бившия министър-председател Робърт Фицо, заради вербалните им нападки срещу ЛГБТ хора. 

Хегер призна, че гейовете нямат същите права като хетеросексуалните в Словакия, но правителството му отказва да подкрепи еднополовите бракове. Той отбеляза, че Словакия ще заеме неутрална позиция в противоречивия унгарски законопроект за ЛГБТ. По време на неговото управление Словакия не подписа съвместното писмо за борба с дискриминацията срещу ЛГБТ общността, което 17 други лидери на ЕС бяха подписали.

В похода за солидарност се включиха над 16 000 души, сред които президентът на Словакия Зузана Чапутова, министър-председателят Едуард Хегер, кметът на града Матуш Вало и редица други политически фигури, които участваха в шествието и държаха речи наред с активистите и организаторите