Убиецът на майка си в Пловдив - образован, но психичноболен мъж

31-годишният Йордан Григоров е завършил политология в Пловдивския университет

Топ
14:58 - 18 Март 2024
3163
Убиецът на майка си в Пловдив - образован, но психичноболен мъж

Какво е подтикнало 31-годишният Йордан Григоров да пристъпи към убийство на собствената си майка, не могат да си обяснят съседи от блока, където е станало престъплението. Младият мъж е завършил политология в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", а преди това ЕГ "Иван Вазов" с профил английски език. Баща му е бивш служител на полицията.

Самият Йордан бил много четящ човек. Интересувал се от литература, политика, пишел. Бил е на работа в голяма транспортна фирма в Пловдив. Родителите му са разведени.

Живеел е при майка си Дора, на 54 г., в чийто апартамент е станало убийството. И в училище, и в университета, и в живота Григоров бил скромен, свит и притеснителен, разказват пред 24 часа негови близки. Те също са потресени и не им се говори.

След като бил арестуван, първоначално отрекъл той да е извършил престъплението на своята майка Тодорка Вакрилова. В съдебната зала обаче стана ясно, че Йордан е описал пред разследващия полицай Александър Диманов механизма, по който е извършил убийството. Причината за смъртта е удушване чрез притискане на гръдния кош и шията.

54-годишната Вакрилова е била открита мъртва на терасата на апартамента си на 14 март. При първоначалния оглед разследващите не намерили следи от насилие по тялото на жената. Изготвената експертиза обаче показала синини и зачервявания по шията ѝ.

Прокуратурата поиска съдът да остави Йордан Григоров зад решетките. Въпреки ранния етап на разследването, вече са разпитани най-близката приятелка на загиналата жена, нейни роднини, полицай и медицинско лице, лекувало 31-годишния мъж. По думите на прокурора Борис Михов Йордан страдал от психично заболяване. "Има различни сведения, но нищо фрапиращо", заяви той, запитан дали майка и син са имали предишни скандали. Той отказа да посочи причината за убийството. "Поводът е някак малозначителен, всичко е зависело от психическото му състояние към момента", каза прокурор Михов.

Защитата на Григоров поиска по-лека мярка за неотклонение спрямо него, но съдия Славка Димитрова го остави в ареста. Тя прие, че показанията на полицая Диманов са косвени. Те обаче се подкрепят от разказаното от други свидетели. Съдия Димитрова посочи още, че минималното наказание, заплашващо Григоров, е 15 години затвор. Съществува и риск 31-годишният мъж да извърши друго престъпление, ако остане на свобода.

Йордан Григоров може да обжалва ареста си. Ако се възползва от това си право, делото в Апелативния съд ще бъде на 26 март.