Убиецът на Шиндзо Абе разкрил пъкления си план в писмо

Общество
19:12 - 17 Юли 2022
1895
Убиецът на Шиндзо Абе разкрил пъкления си план в писмо

Убиецът на японския експремиер Шиндзо Абе е изпратил по-рано този месец писмо до критик на Църквата на обединението на Мун, в което е намекнал за плановете си, съобщи агенция Киодо, като цитира изявление на получателя.

Писмото показва силната неприязън, която е изпитвал към църквата на Мун 41-годишният Тецуя Ямагами, който смята, че Абе е бил свързан с религиозната организация. Изглежда, че полицията е уведомена за писмото.

Ямагами е изпратил писмото от префектура Окаяма до получателя, живеещ в друга част на региона. То е било адресирано до мъж, отправил критики в блог срещу Църквата на обединението на Мун. Самоличността му не се разкрива.

Убиецът е заявил пред следователите, че даренията на майка му за Църквата на обединението са разорили семейството му. Според чичо му те са били на обща стойност около 100 милиона йени (720 000 долара).

В същото писмо Ямагами заявява, че "изпитва горчивина" към Абе, когото нарича "един от най-влиятелните симпатизанти на Обединителната църква", макар че уточнява, че експремиерът "не е истинския му враг".

Ямагами застреля Абе на 8 юли, докато политикът произнасяше реч в западния град Нара. Той беше задържан на местопрестъплението.