Убиецът Семерджиев бил и свидетел срещу наркобанда

Общество
17:19 - 07 Юли 2022
2186
Убиецът Семерджиев бил и свидетел срещу наркобанда

Започва мащабна полицейска акция по пътищата с проверки за дрогирани шофьори заради трагичния инцидент от вторник, когато Георги Семерджиев уби две млади жени. Това съобщиха премиерът Кирил Петков и Бойко Рашков.

"Може би ще притесним някои от гражданите по време на предстоящите проверки на пътя. Но очевидно нашите действия не оправдават очакванията за справяне с войната по пътищата. Очаквам съдействие и от обществеността. Моля гражданите да информират МВР за нарушители на пътя. На същата дата, когато е станал инцидентът на околовръстното е имало друг лек инцидент. Човекът е преценил, че не е необходимо да уведомява МВР, а го е казал в ефира на една от националните телевизии", каза Рашков. 

"Семерджиев е управлявал различни коли, без да е водач по силата на закона. По отношение на него са предприемани десетки действия от органите на МВР. Изпращани са материали в прокуратурата за образуване на досъдебни производства, включително за шофиране без книжка. През последните 16 г. е имал възможност да се яви на изпит и да получи друга книжка. Не го е направил. Вместо това се е постарал да получи шофьорска книжка уж от Швейцария, за което получихме данни обаче, че тази страна не му е издавала подобен документ. С този документ се е представил на няколко проверки. На една от тях е избягал. Този документ, макар и фалшив, е останал в ръцете на полицаите. Изследваме в детайли шофьорската биография на този човек", каза Бойко Рашков.

За инцидента от 11 юни, когато Георги Семерджиев е спрян за проверка в "Студентски град", но е пуснат, Рашков заяви: 

"Този случай наричаме инцидент, който трябва да се изясни детайлно. Как се случи така, че е избягал от проверката? Днес едно от моите разпореждания беше незабавно да се изясни - преследван ли е, дали са проверявани камери за посоката, в която се е оттеглил, какви номера е имало на това превозно средство. Как тези полицейски служители са изпълнявали служебните си задължения? Ако са неспособни да упражняват полицейски функции, ще се разделим с тях".

Семерджиев е бил свидетел срещу лица, които се занимават с наркоразпространение - явен свидетел по едно от делата, каза Рашков.