Убиха протестиращ срещу президента Сиси в Египет

Полицията отрича да е стреляла по демонстрантите

Новини
20:33 - 26 Септември 2020
1414
Убиха протестиращ срещу президента Сиси в Египет

Един човек е бил убит в Египет при протести срещу президента Абдел Фатах ас Сиси, предаде Франс прес, като се позова на неговото семейство и медицински източници, съобщи БТА.

Демонстранти влезли в сблъсъци с полицията тази нощ в село южно от столицата Кайро.

През последните дни в Египет се провеждат малки антиправителствени протести. Те са подклаждани от видеоклипове, публикувани в интернет от привърженици на забраненото в страната ислямистко движение "Мюсюлмански братя".

Тялото на убит мъж, прострелян в лицето и гърдите, било докарано в болница в предградие на Кайро тази нощ, съобщиха медици. Източник от силите за сигурност отрече полицията да е стреляла по демонстрантите.

Над 150 души са били задържани при протестите през последните дни според адвокати.

Демонстрациите в Египет са забранени от 2013 г., когато военните свалиха от власт президента ислямист Мохамед Морси, избран като кандидат на "Мюсюлмански братя". От 2017 г. в страната е в сила извънредно положение, припомня Франс прес.

Агенцията отбелязва, че наскоро Мохамед Али - известен египетски бизнесмен, живеещ в изгнание в Испания - е призовал своите сънародници да излязат по улиците, за да протестират срещу президента и неговото управление. Али, строителен предприемач и актьор, се появи на египетската политическа сцена миналата година, когато публикува видеоматериали с обвинения в корупция срещу Ас Сиси и военния елит.