УБИТ ИЛИ ОТЛЮСПЕН? Къде изчезна шефът на руския Генщаб ген. Герасимов?

Украйна
16:36 - 10 Май 2022
7144
УБИТ ИЛИ ОТЛЮСПЕН? Къде изчезна шефът на руския Генщаб ген. Герасимов?

Мистерията със съдбата на шефа на Генщаба на руската армия Валерий Герасимов се заплита с всеки ден. Армейският генерал отсъстваше от парада в Москва по случай Деня на победата 9 май за първи път от десетилетие, а слуховете, че е тежко ранен в Украйна или мизвергант от Владимир Путин набират скорост.

Въпросът къде е генерал Герасимов, не се чува за първи път напоследък. Особено след съобщения за посещението му в Харковска област. Както "Ню Йорк Таймс" писа, генералът е бил близо до Изюм, където руските войски се опитвали да развият офанзива. Тогава се появи информация, че военният бе ранен с дронб и спешно е евакуиран.

Тази информация разпространи екссъветникът на шефа на МВР Антон Геращенко, но други източници на западните медии в Москва твърдят, че Герасимов е "изчезнал" по висше нареждане от Кремъл.

„Имаме потвърждение, че той наистина е бил там, но нямаме потвърждение, че е бил ранен. Освен това вече имаме определени потвърждения, че той не е бил ранен“, каза Виктор Андрусив, съветник на министъра на вътрешните работи, в ефира на единичен телемарафон в Украйна.

Олексий Арестович, съветник на ръководителя на кабинета на президента на Украйна, призова да не се вярва на слуховете, че Герасимов е бил ранен край Изюм, но потвърди факта, че украинската армия е унищожила десетки високопоставени офицери там с ракетен удар.

„Имам основание да се съмнявам, че Герасимов изобщо е бил на територията на Украйна и още повече основания да се съмнявам, че той е бил ранен“, каза Арестович, който си обяснява отсъствието на началника на руския Генщаб на парада в Москва с обикновена немилост.

„Именно Герасимов трябваше да бъде човекът, който ще разубеди Путин да нахлуе в Украйна. Той знаеше, че тази компания е обречена на провал, но не посмя да каже това на Путин. Не му достигна смелост да каже на президента, че руската армия не е готова“, заяви Арестович в интервю с активиста за правата на човека Марк Фейгин.

Валерий Герасимов е началник на Генералния щаб на руските въоръжени сили и първи заместник-министър на отбраната. За последно той се появил публично на 4 май на среща, на която се обсъждаха военните паради на 9 май. Ако генералът е успял да избегне раняване, то не е избегнал кариерните проблеми, смятат експерти.

Военният експерт Олег Жданов, позовавайки се на свои източници, твърди, че Герасимов е отстранен от командването на военната операция в Украйна.

„Има информация, все още е вътрешна информация, но има информация, че генерал Герасимов е отстранен от ръководството на операцията в Украйна за неизпълнение на поставените задачи. Той не е отстранен от поста си, но сега не я ръководи“, заяви в ефира на телевизионния канал Белсат на 6 май военният експерт Олег Жданов.

Заплита се мистерията с Шойгу и Герасимов, източници от Пентагона с шокиращи разкрития

„Той няма да бъде официално „отстранен“. Там не постъпват така. Путин никога не е постъпвал така. Това ще понижи моралния дух на армията. Най-вероятно Герасимов ще бъде някъде в сянка, а ще ръководят други генерали. Александър Дворников, може би. Путин обаче няма да го „премахне“ толкова открито“, заяви пред Канал 24 руският правозащитник Марк Фейгин.

Путин: - Сергей Кужугетович, как сте със здравето?

Герасимов: - Много е далече, какво каза?

Шойгу: - Да нападаме Приднестровието.

Струва си да се отбележи, че именно генерал Дворников, който често е наричан Касапина от Сирия след сирийската кампания, от април отговаря за войната в Украйна. Смяната на ръководството дойде след провала на плана на Кремъл да завземе украинската столица. Освен Сирия „заслугите“ на Дворников включват участието в битката за Грозни, както и Крим и Донбас.

Анексирането на полуострова и подкрепата на военните формирования в т.нар. ДНР и ЛНР бяха извършени от Южния военен окръг на руската армия. Което се командва именно от генерал Дворников. Това е доставка на оръжие, военно командване, агентура, временни съветници - тоест всички, които са били там.

Офицерите, които са присъствали там. За всичко това отговаряше Южният военен окръг“, казва Александър Мусиенко от Центъра за военно-правни изследвания. Биографията на Герасимов също включва Сирия, Крим и Донбас, той е наричан автор на „Доктрината Герасимов“, която е в основата на руската концепция за „война от ново поколение“.

Без генерал се проведе още един парад в Русия. В Екатеринбург за първи път от много години събитието се проведе без командващия на Централния военен окръг генерал-полковник Александър Лапин.

Този път командването на парада бе поверено на неговия заместник генерал-майор Рустам Минекаев. Водещият на предаването на парада представи Минекаев като „временен главнокомандващ на Централния военен окръг“.

Впрочем 9 май премина сравнително спокойно и по фронтовете на войната. От трибуната на парада Владимир Путин изобщо не говори за предстояща ядрена война, а за предотвратяване на глобална война. Президентът не обяви нито мобилизация, нито официална война на Украйна, въпреки че господарят на Кремъл нито веднъж не е използва израза „специална военна операция“.