Убитата Кремена подавала жалби за домашно насилие

Съпругът й Борислав я преби до смърт при поредния скандал

Крими
15:05 - 28 Февруари 2019
3070
Убитата Кремена подавала жалби за домашно насилие

40-годишната Кремена Николова от Варна, която почина на 24 февруари след жесток побой, нанесен от съпруга ѝ Борислав, много пъти подавала жалби за домашно насилие, но веднага след това ги оттегляла. Това означава, че тези жалби не са стигнали до органите, които могат да задействат процедура за защита от домашно насилие. Така „топката” остава в МВР, а прокуратурата и съдът не могат да предприемат мерки и да защитят живота на жената. Това стана ясно от думите на говорителя на варненската прокуратура Радослав Лазаров пред Нова телевизия.

Стана ясно още, че жената била все още жива, когато мъжът ѝ напуснал жилището им. Причината за смъртта е мозъчен оток, причинен от множество удари по главата, разкри още Лазаров.

Кремена и Борислав не са имали деца. Двамата живеели в апартамент под наем на улица „Никола Кънев” в централната част на Варна. От около 6 години били женени, преди убийството обаче били в процес на развод. Тази седмица дори имало насрочено заседание по бракоразводното им дело.

На 24 февруари вечерта между съпрузите избухнал поредният скандал, който прераснал жесток побой над жената. След като нанесъл множество удари на Кремена, Борислав се обадил на майка си, за да му помогне при изнасянето на багажа си. Двамата напуснали жилището, без да се интересуват от състоянието на агонизиращата жена.

На следващия ден майката на жертвата подала сигнал в полицията, след като дъщеря ѝ не отговорила на телефонните ѝ обаждания. С помощта на пожарникари служителите на реда успели да влязат през балкона в заключеното жилище, където открили тялото на убитата жена. Няколко часа по-късно бил задържан и Борислав. Срещу майка му няма повдигнати обвинения. Два дни след зверството в сила влязоха промените в Наказателния кодекс, наказващи убийството при условията на домашно насилие със същия срок лишаване от свобода, както за предумишлено убийство – от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.