Убитият Кашоги получавал заплахи преди смъртта си

Той изчезна след посещение в саудитското консулство в Истанбул

Свят
13:43 - 24 Ноември 2020
1769
Убитият Кашоги получавал заплахи преди смъртта си

Приятел на саудитския журналист Джамал Кашоги, убит през 2018 г. в Истанбул, каза днес на възобновения процес в Турция, че Кашоги е получавал заплахи от страна на близък до саудитския принц Салман, предаде АФП.

Двайсет саудитци, двама от които близки до саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, са съдени задочно в Истанбул за убийството на Кашоги в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул през октомври 2018 г. Днес се състоя второто заседание на процеса в Истанбул. 

Айман Нур, египетски опозиционер, който бе близък на Кашоги, заяви, че покойният журналист е бил заплашван от един от обвиняемите, Сауд ал Кахтани, бивш съветник на престолонаследника, съобщават медиите.

"Джамал ми разказа, че получавал заплахи от Кахтани и обкръжението му", каза Айман Нур, цитиран от вестник "Сабах".

Кашоги /59 г./, сътрудник на вестник "Вашингтон пост", някога приближен до саудитските власти, стана дисидент и бе обвинен за връзки с Мюсюлмански братя. Той изчезна след посещение в саудитското консулство в Истанбул. Останките му не са намерени.

Убийството му доведе Рияд до една от най-тежките дипломатически кризи и навреди на авторитета на престолонаследника Мохамед бин Салман. Рияд твърди, че журналистът е убит в неразрешена операция, но турски и американски представители отбелязват, че това не е могло да стане без одобрението на принц Салман.

Саудитски съд осъди през септември осем души на затвор за срок между седем и 20 години за убийството, четири месеца след като семейството на Кашоги прости на убийците му и позволи издадени преди това смъртни присъди да бъдат отменени.

Процесът в Истанбул започна през юли. Турските власти смятат Кахтани и генерал Ахмед ал Асири, бивш заместник-директор на разузнаването, за организатори на убийството.

Процесът бе отложен за 4 март.