Убитият поклонник Коста Янков е турист №1 (ОБЗОР)

77-годишният маратонец най-вероятно е удушен от психопат

Актуални новини
01:15 - 01 Август 2019
11971
Убитият поклонник Коста Янков е турист №1 (ОБЗОР)

Най-възрастният участник в поклонническия поход “Светият път”, известен като “Българския Ел Камино” бе намерен мъртъв между радомирските села Дрен и Горна Диканя в неделя на 28 юли. Три дни по-късно стана ясно, че 77-годишният Коста Янков е убит.

Той е доайен на туризма у нас и един от най-известните ултрамаратонци. Янков е родом от пловдивското с. Плодовитово, но от години живее в Българово. Десетилетия наред бай Коста е редовен участник в различни национални походи, свързани с исторически събития. Увлякъл е след себе си много млади хора, при всяка проява той е вдъхновителят, казват негови приятели.

Изминавал е няколко пъти маршрута Ком-Емине, бил е в първите редици на походите по стъпките на Левски и Ботев и др. "За него туризмът бе културно-исторически. Участваше в преходи, в които има родолюбива идея и кауза", допълват близките му.

Бай Коста тръгна още на 1 юли от Велико Търново в поклонническия поход до Рилския манастир, по който път преди 550 г. са пренесени мощите на св. Иван Рилски. На 28 юли, неделя, бе намерен мъртъв край с. Дрен. Най-вероятно е бил удушен от психопат, смятат разследващи.

"Едно от най-големите чудеса на Свети Йоан Рилски си ти приятелю наш, баща и дядо, бай Коста. Господ прибра душата ти, в най-естественият и чист вид за нея, докато върви! Мир! Обичаме те! Ти си просто едно чудо!", пишат негови приятели в социалните мрежи.

"Бай Коста, Обичаме те! Бог да се смили над вървящата към Него твоя Душа!", са част от другите постове за него.

Коста Янков цял живот е бил маратонец и има извървени над 100 000 км.

Прокуратурата и полицията изясняват причините за смъртта на Коста Янков, съобщиха от ОДМВР-Перник. При направената аутопсия са установени следи от насилие по цялото тяло. Провеждат се процесуално-следствени действия под ръководството на окръжната прокуратура, се казва в официалното съобщение.

Окръжната прокуратура в Перник е образувала досъдебно производство за убийство. Очаква се съдебномедицинската експертиза, съобщи говорителят прокурор Николай Цветков.

На 1 юли от Велико Търново тръгна походът, посветен на 550 г. от пренасяне мощите на Свети Иван Рилски до Рилския манастир. За първи път процесията бе изпратена от старата ни столица много тържествено, а в групата от двайсетина души най-възрастният бе бай Коста. За месец в различни етапи от похода са се включили стотици хора от селищата, през които преминавала процесията.

Възрастният мъж вървял по обявения маршрут до с. Горна Диканя, където стигнали на 27 юли. Не отишъл с групата да нощува в Центъра на занаятите край с. Дрен. На следващата сутрин около 9 часа в полицията е подаден сигнал от жена от туристическа група, че вечерта е загубила телефонна връзка с него. Служители на полицията и кметът на село Дрен Пламен Рударски започнали обход на района.

След около час бай Коста бил намерен мъртъв между селата Дрен и Горна Диканя. Тялото му било в канавка край пътя. Турист №1 е носел със себе си платнена торба тип войнишка мешка с малко вещи и мобилен телефон от най-старите модели. Вещите му не са намерени до тялото. Бил е разсъблечен.

Имало е следи от насилие по горната част на тялото. По непотвърдена информация убийството не е станало на мястото, където е намерен, а тялото е било местено. Първоначалните съмнения на криминалистите били, че е възможно човекът да е блъснат от автомобил. Аутопсията обаче показала, че има следи от насилствена смърт.

Целият район около двете села е бил блокиран от полиция. Направени са десетки разпити на хора в околността. Използвани са следови кучета, както и специална техника, за да се влезе в дирите на убиеца. Допуска се, че той е психично болен човек, защото няма никаква причина възрастният мъж да бъде убит.

От групата на поклонниците казаха, че бай Коста обикновено вървял сам, защото познавал маршрута, обявен предварително. Сам избирал откъде да мине, кога да спре за почивка. Заради увреденото зрение предпочитал да върви по асфалтов път, а не с групата през пресечен терен. Присъединявал се вечер към останалите.

Няколко пъти дори го помолили да се откаже и да се върне, но той бил непреклонен, че има сили и ще стигне до Рилския манастир.