Убитият полицай бил с детето, защото нямало кой да го гледа

7-годишното хлапе е в шок, не спира да ридае у дома

Общество
22:19 - 13 Август 2024
5595
Убитият полицай бил с детето, защото нямало кой да го гледа

Полицаят Николай Филипов, който бе прострелян фатално от своя 7-годишен син, е взел детето в службата, защото в понеделник следобед нямало кой да го гледа. Това разкрива източник, запознат с разследването. Запитан по-рано днес от репортери дали има данни друг път това дете да е водено на работното място от родителя си, вътрешният министър Калин Стоянов, отговори така: “Нямам данни подобно нещо да е ставало системно. Но е недопустимо!” 

Както стана ясно, 49-годишният инструктор по боравене с оръжие към Специализираните полицейски сили (СПС) бе прострелян смъртоносно с един куршум в главата около 17,15 ч в понеделник. Спусъкът на служебния му пистолет “Глок” натиснало детето, което било в съблекалнята на поделението до Гребната база в Пловдив.

“Това, което разбрах е, че сутринта са имали задачи, които са реализирали успешно, впоследствие са имали и планирано обучение, след което колегата взема своето дете и го завежда в служебното помещение, в което се преобличат колегите и където са техните шкафчета. Вероятно там е било и оръжието и шкафчето не е било заключено. Колегите чуват един изстрел, отиват там и виждат детето с пистолет в ръце и колегата смъртоносно прострелян на земята”, разказа министър Стоянов. Той не се ангажира да потвърди версията, че пистолетът е бил оставен без надзор, без предпазител и зареден с куршум в цевта, тъй като тепърва това трябва да изяснят експертизите по случая.

Загиналият Никола Филипов работи в системата на МВР от 11 години, като 10 години преди това е служил в специалните сили на армията. Той е инструктор по боравене с оръжия и обучавал полицаи от различни сектори, а в последно време е бил в т. нар. група за задържане към пловдивската полиция. Завършил е гимназия в родния си Асеновград и Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”.

7-годишното дете, убило баща си, още е тотален в шок след инцидента и не спира да ридае. Момченцето е в дома си с майка си, която също работи в полицията и във въпросния ден е била в сградата. Силно травмираното хапе вече е провело две срещи с психолог.