Убитият полицай е застрелян през граничната ограда

Става въпрос за изключителна агресия, заяви вътрешният министър Иван Демерджиев

Новини
09:20 - 08 Ноември 2022
4953
Убитият полицай е застрелян през граничната ограда

Снощи около 20,35 часа в района на 242-ра пирамида около село Голям Дервент граничен наряд в състав сержант Петър Бъчваров и служител на Министерството на отбраната се натъкват на срез на оградата. Слизайки от служебното МПС полицаят насочва фенера към въпросния срез, последвал е веднага изстрел от съседната територия на Република Турция, с който служителят на МВР е убит. 

Това съобщи на брифинг вътрешният министър Иван Демерджиев.

"Колегата от МО успява да се прикрие зад МПС-то, по него започва стрелба, той отвръща със служебното си оръжие като по негови думи от съседната територия са произведени 10-15 изстрела", каза още Демерджиев.

Групата, произвела изстрелите, се оттегля към вътрешността на Турция. Осъществен е контакт с турските власти. Предприети са действия по установяване на извършителите. Това обясни главният секретар на МВР Петър Тодоров.

Доведена е жандармерия и разследващи, много екипи работят. Имам уверението на турските власти че тези хора ще бъдат намерени и изправени пред закона.

Това каза министърът на вътрешните работи иван Демерджиев.

"Тези момчета всеки ден с телата си спират този мигрантски натиск. Всеки ден оградата се кърпи и поддържа от екипите. Става въпрос за изключителна агресия", добави той. 

“Ще отговорим с необходимата сила на тази агресия.

Ще бъдем безкомпромисни към всеки, който създава опасност за живота и здравето на служителите ни по границата”, заяви Демерджиев.

Днес Демерджиев ще проведе разговор с турския министър на вътрешните работи. “Ще изисквам турската страна да разбие каналджийските мрежи, както ние. Поискал съм същото от ”Европол” и от ЕК. Докато тези каналджийски мрежи не бъдат разбити изцяло, това ще се случва не само с наши служители, а и с чужди”, категоричен бе той.