Убитото внуче на Тома Томов пак е в съда

Актуални новини
11:41 - 08 Декември 2021
2192
Убитото внуче на Тома Томов пак е в съда

Тричленен състав на Окръжния съд във Враца ще заседава утре от 9.00 часа повторно по делото, с което се обжалва решението на Районен съд-Мездра, с което постанови осъдителна присъда за Димитър Йотов, който е притежавал законно, но не е държал според изискванията, огнестрелни оръжия, с едно от които е предизвикано убийството на осемгодишния внук на ромския лидер Тома Томов, съобщиха от пресцентъра на Съдебната палата.

Мездренският районен съд призна за виновен и осъди след редукция Йотов на шест години "лишаване от свобода" за това, че на 8 януари т.г. в дома си е държал четири огнестрелни оръжия и боеприпаси за тях в нарушение на закона, вследствие на което е произведен изстрел с едно от оръжията, простреляно е малолетно дете, което е починало.

Извършилият деянието (изстрелът, довел до убийството, е извършен също от малолетно дете) не е искал и не е допускал това. Затова случаят с неправилното съхранение на оръжието и патроните за него е особено тежък, уточняват в съобщението и припомнят, че присъдата на районния съд в Мездра се обжалва, както от подсъдимия, така и от наследниците на починалото малолетно дете.

Съдебно заседание по делото в Окръжен съд-Враца имаше през октомври и то бе обявено за решаване в законния срок. Кончината на съдия от тричленния състав наложи да бъде включен друг съдия и да се проведе повторно заседание по делото, обясняват от съда.

Така се спазва принципът за неизменност на съдебния състав от началото на делото до произнасяне на крайния съдебен акт, се уточнява в съобщението.

Заседанието на съда утре ще се проведе при спазване на въведените противоепидемични мерки и затова на него ще присъстват само страните по делото.