Убийците на българския студент в Лондон: Беше пиян и досаден!

Варненецът Габриел беше заклан като куче в английската столица

Новини
16:10 - 01 Септември 2023
5665
Убийците на българския студент в Лондон: Беше пиян и досаден!

Тримата тийнейджъри, които заклаха българския студент Габриел Стоянов в Лондон, се оправдали по най-кретенския начин - бил "пиян и досаден" в градския транспорт.

Убийците са осъдени за отнемането на човешкия живот на 21-годишният варненец, който техните изпратили да учи и да трупа знания в английската столица.

Той е намушкан смъртоносно в гърдите, след като слиза от автобус 181 в Южен Лондон. Фаталният инцидент станал на 4 ноември 2022 г.

Осъдени са тримата младежи, двама от които са непълнолетни. Пълнолетният е на 18 години и се казва Алфи Кибъл. Другите две момчета са на 17 и 15 г. и имената им не се съобщават.

15-годишният е осъден, но за непредумишлено убийство. Към момента на извършване на престъплението тримата са съответно на 14, 16 и 17 години.

Габриел току-що започнал първия си семестър в университета, където учи бизнес мениджмънт. Мечтаел да стане брокер, да пътува по света и да опознава различни страни и култури.

Идеята му била един ден да се върне в България, за да започне собствен бизнес с приятел, когото познава от детинство. Но извергите отнеха живота и мечтите му.

"Отнеха и част от мен. Отнеха сина ми. Най-добрият ми приятел. Отнеха ми правото да видя внуци, предвид моята възраст и възрастта на по-малкия ми син, който в момента е на три години. Беше му отнето правото да бъде по-голям брат - каза майката Марияна Петрова пред съда. - Да загубиш дете е ужасно нещо и всеки, който не го е преживял, не може да го разбере, но ви уверявам, че няма нищо по-лошо от това!"

Преди да се качи в автобус 181, Габи Стоянов пил с приятел. В превозното средство започнал да се "заяжда" с тримата обвиняеми.

"Той е убит, защото е бил пиян и досаден, може би много досаден - казва прокурор Едуард Браун. - Нищо от това, което е направил, обаче не оправдава пред закона факта, че е нападнат и убит".

Полицията разкрива, че българинът се опитал да привлече внимание. Той извил ухото на 17-годишния младеж и го ударил в корема, но не силно, преди да бъде свален от автобуса от свой приятел. Обвиняемите слезли две спирки по-късно и отишли в дома на 17-годишния. Въоръжили се и причакали жертвата пред ресторант в Бромли, Югоизточен Лондон, където бил Стоянов. 17-годишният имал нож, Кибъл - верига за мотоциклет, а 15-годишният – бутилка.

Охранителните камерите показват как Стоянов излиза от заведението и се отдръпва, когато вижда тримата. 15-годишното момче хвърлило бутилка, която го ударила, а Кибъл се опитал да го удари с веригата на мотоциклета, но пропуснал, разказват свидетели. След това 17-годишният младеж намушкал Стоянов в гърдите с нож, тримата избягали.

Стоянов е откаран в болница, където умира на следващия ден от прободната рана.

Тримата обвиняеми отричат да са извършили убийство и твърдят, че са действали при самозащита.

След смъртта на Стоянов общината, в която живее, го награждава посмъртно.