Убийствата на прехода: Украинската връзка на Брендо

6 куршума пратиха в гроба Йорданка Запрянова, наясно с контрабанден канал за Киев

Общество
11:45 - 16 Април 2022
6651
Убийствата на прехода: Украинската връзка на Брендо

Разкриване на контрабанден канал, през който се пренасят наркотици и различни акцизни стоки между България и Украйна, е в основата на убийството на Йорданка Запрянова преди 15 години.

Това твърдят източници на „Телеграф“, работили по случая с ликвидирането на Запрянова, която е майка на Константин Дишлиев, баджанак на Евелин Банев - Брендо.

29-годишният Дишлиев, който минава за най-близкия и доверен човек на боса от Тополовград, е убит 2 години по-рано. Още тогава се говори усилено, че двамата с Брендо са влошили отношенията си.

Според разследващи, работили от години по Кокаиновия крал, той е замесен не само в трафик на наркотици и различни акцизни стоки, но и в поръчителство на убийства. Брендо влиза в кръга на заподозрените за покушението на Дишлиев през май 2005 г.

Трафик

По това време в Испания бе хваната група българи, уличени в трафик на кокаин, а тогавашният главен секретар на МВР Бойко Борисов, обвърза непосредствено гибелта на Дишлиев с разбитата наркогрупа на Пиренеите.

По-късно бе установено, че през фирмени сметки на Дишлиев и офшорна компания в Кипър са превеждани пари на испанска наркоорганизация за картел във Венецуела.

Тогава за първи път в общественото пространство се завъртя името на Евелин Банев, който е зет с Дишлиев - двамата са женени за две сестри – Десислава и Моника Добринови.

В хода на това разследване бе разкрито още, че за трансфера и преработката и дозирането на кокаина от Латинска Америка работниците са предимно от Украйна и Молдова.

Стана ясно, че Банев има дебели връзки в Киев и често е пътувал дотам през годините. Куршумите застигат Дишлиев на ул. „ 11 август “ в София в момента, в който той отключва джипа си, след като е вечерял с жена си Десислава в столичен ресторант. Три от тях попадат в главата на жертвата, още няколко - в тялото.

Криминалисти още първоначално научават, че няколко месеца по-рано Константин се скарва с баджанака си Брендо и започва да се опасява за живота си. Той споделя за всичко със своята майка Йорданка Запрянова, това по-късно ще коства живота й.