Учени алармират: Кафявите мечки намалели наполовина у нас

Световният фонд за дивата природа започна дарителска кампания за опазване на животните

Новини
11:35 - 02 Ноември 2020
1876
Учени алармират: Кафявите мечки намалели наполовина у нас

Световният фонд за дивата природа (WWF) започва дарителска кампания, посветена на защитата на кафявите мечки в България, съобщиха от формацията.

Единствената намаляваща популация на вида в Европа се намира у нас, сочи проучване на Екоминистерството. Животните от този вид са намалели почти наполовина за последните 10 години. 

"Кафявата мечка е включена като приоритетен вид в Червената книга на България. Тя е вписана и в Приоритетния списък с видове и Стриктно защитени видове към Закона за биологичното разнообразие, а незаконното й убиване се третира като престъпление по Наказателния кодекс", е посочила изпълнителният директор на WWF България Веселина Кавръкова. Според нея това се оказва недостатъчно. Откроява се нуждата от по-добро прилагане на законодателството, по-добро местно управление и насочване на повече човешки капацитет, както и от по-добро разбиране на значението на биологичното разнообразие и дивата природа, смята тя.

Една от основните идентифицирани заплахи за кафявата мечка в България е бракониерството - всяка година около 100 мечки стават жертва на бракониерство.

"Кафявите мечки са все по-склонни да променят териториалния си обхват заради негативно човешко влияние. Лесният достъп до източници на храна, дължащи се на неправилното изхвърляне на отпадъци в селата, е привлекателен за мечките", е коментирал експертът по мечките в организацията Костадин Вълчев. Веднъж доближили се до населено място, мечките биват класифицирани като "проблемни", а това увеличава потенциала за конфликт между човек и мечка, както и риска от бракониерство, смята той.

Световният фонд за дивата природа работи по създаването на експертна програма за стабилизиране популациите на мечките. Тя включва провеждането на задълбочено проучване на заплахите, пред които е изправен видът, както и предприемането на спешни мерки за превенция на конфликта между хора и мечки.

Ключов момент в програмата е също и създаването на Спасителен мечешки отряд, който ще премества мечки, навлезли в населени места и ще спасява пострадали екземпляри. За осъществяването на тези дейности Световният фонд за дивата природа ще работи рамо до рамо с експертите от Сдружение за дива природа "Балкани" и ще разчита на техния дългогодишен опит в опазването на мечките.

Всеки може да се присъедини към инициативата и да помогне за опазването на този застрашен вид, като посети специалната страница на организацията wwf.bg/koleda и стане закрилник на мече.