УЧЕНИ АЛАРМИРАТ: Мегацунами заплашва да унищожи Земята! (ВИДЕО)

Вълните могат да стигнат до височината на 20-етажна сграда, виновни са климатичните промени

Актуални новини
15:00 - 14 Септември 2024
5156
УЧЕНИ АЛАРМИРАТ: Мегацунами заплашва да унищожи Земята! (ВИДЕО)

Мегацунами, чиито вълни могат да стигнат до височината на 20-етажна сграда, заплашват да унищожат планетата ни. За това алармират учени и предупреждават, че причина за потенциалното бедствие ще станат климатичните промени.

Тези колосални вълни, причинени от явления като топене на ледници или подводни свлачища, представляват значителна заплаха, особено след като изменението на климата ги ускорява и увеличава нестабилността на океана.

Цунамито е причинено от събития като земетресения, свлачища или вулканични изригвания. Мегацунами, още по-големи и по-разрушителни вълни, пък е резултат от значителни обеми лед, скали или седименти, падащи в океана, създавайки вълни с височина 20 или повече етажна сграда.

Някои от най-забележителните исторически явления включват цунамито в Суматра през 2004 г., причинено от земетресение, достигнало вълни от 50 метра и причинило опустошения в 14 държави, както и цунамито в залива Литуя в Аляска през 1958 г., когато вълните са достигнали 500 метра.

Скорошни събития, като свлачището в Гренландия на 16 септември 2023 г., илюстрират риска: срутващи се скални и ледени маси генерираха вълни с височина над 60 метра, които засегнаха сеизмологични сензори, разположени на 4830 км.

На този фон американски физици са разработили алгоритъм на невронна мрежа, който може да предскаже със 70% вероятност появата на мощни „вълни убийци“ в определен район на океана или морето пет минути преди те да се появят. Създаването на тази система ще намали броя на жертвите, свързани с въздействието на такива неочаквано мощни вълни, пишат учените в статия, публикувана в списание Scientific Reports.