Учени бият тревога : Жените свършват!

Мистика
14:01 - 10 Август 2021
5887
Учени бият тревога: Жените свършват!

Международен екип от изследователи изследва с помощта на компютърна симулация 3 милиарда записа за раждане от 1970 до 2020 г. и установява, че през следващите десетилетия ще има катастрофален недостиг на жени. Учени от САЩ, Саудитска Арабия и Сингапур стигат до извода, че на Земята има необикновен прираст на мъже. Резултатите от изследването са публикувани в списание BMJ Global Health.

До 2030 г. дефицитът на жени ще бъде почти 5 милиона, а към 2100 дефицитът ще нарастне до 20 милиона. Най-силно демографскиат удар ще се усети в Югоизточна Азия, Африка и Югоизточна Европа. Това са регионите, в които семействата най-много искат да се раждат момчета.

Според изследователя Фънцин Чао свръх броят на мъже ще засегне една трета от населението на света. Експертът също така предупреждава, че недостигът на жени може да предизвика масирана миграция и в крайна сметка да доведе до скок в насилието в обществото.

Трябва да се отбележи, че резултатите от това проучване са предположения и учените признават, че все още не е възможно да се направи точна прогноза. Според изследователския екип основната причина за бъдещата демографска криза е пренаталният избор, т.е. искането на семействата да имат бебе от мъжки пол. Факт е, че голям брой семейства се интересуват от раждането на момчета, за което използват различни методи за зачеване на дете от желания пол. Има случаи, когато родители, които забременеят с момичета, стигат до радикални действия - правят аборт.

Много изследователи посочват, че въпреки колебанията в плодовитостта, е по -вероятно да се срещнат по-възрастни жени по улиците, отколкото възрастни мъже. Социолозите обясняват това явление по много по-прост начин: смъртността сред младите мъже е забележимо по-висока, отколкото сред момичетата на същата възраст, а общата продължителност на живота при мъжете е по-ниска.

Сред хората има популярно твърдение, че уж момчетата се раждат по-често във военни конфликти, а момичетата - в мирно време. Някои социолози обясняват, че преобладаването на мъжете в обществото води до значителни промени, докато по-големият брой жени осигурява известна стабилност на обществения живот.