Учени: Човешкият мозък не е способен да възприема света обективно

Учените стигнали до този извод след експеримент с доброволци

Новини
13:52 - 09 Юни 2020
1682
Учени: Човешкият мозък не е способен да възприема света обективно

Американски неврофизиолози и психолози доказаха, че човек по принцип не е способен обективно да възприема обкръжаващата го реалност, предаде ТАСС.

Учените стигнали до този извод след експеримент с доброволци, които трябвало в различни условия да определят формата на две монети, съобщи пресслужбата на университета "Джонс Хопкинс", позовавайки се на статия в списанието на Националната академия на науките на САЩ.

"Философите столетия наред обсъждат дали е възможно човек обективно да възприеме обкръжаващия го свят и как неговите предубеждения или положение в пространството влияят на този процес. ние проведохме серия експерименти, за да разрешим тези философски диспути", каза доц. Чаз Файърстоун от университета "Джонс Хопкинс" в Балтимор.

Много учени смятат, че човешкият мозък много силно променя възприятието на звуци или изображения, като буквално доразвива и "дописва" възприетото. При експеримента си Файърстоун и колегите му поставяли монета на пиедестал, записвали я с видеокамера от различен ъгъл и подготвили поредица от видеозаписи, като използвали компютърни модели на монетата в различна форма и оцветяване.

Експериментът бил проведен сред доброволци, набрани през социалните мрежи. Те били запитани къде е разположена овалната монета, като им дали кратко време за отговор. На някои от изображенията формата на монетата била очевидна, а на други било доста сложно да се определи формата й.

Първоначално учените очаквали, че участниците ще се справят лесно със задачата, стъпвайки върху общоприетите представи за това, че човек се ръководи от идеализираните представи за облика на предметите, а не толкова на конкретното изображение. Експериментът обаче показал, че това съвсем не е така.

На практика всички доброволци изпитали трудности при определяне на формата на елипсовидна монета, ако до нея била поставена кръгла монета. "Резултатите от експеримента силно ни удивиха. Очаквахме, че "обективните" идеализирани образи напълно ще потиснат характерните особености на субективното възприятие. Подобни опити за добър пример за това как философските идеи могат да повлияят на развитието на психологията и неврофизиологията", отбелязва Файърстоун.