Учени: COVID-19 атакува тестисите на мъжете?

Общество
10:14 - 23 Април 2020
3020
Учени: COVID-19 атакува тестисите на мъжете?

Причината, поради която COVID-19 застрашава мъжете повече от жените е, че прониква в тестисите. Изследователи от САЩ и Индия излязоха с тази хипотеза, проучвайки разликите във времето за възстановяване на няколко десетки заразени пациенти в Мумбай, Индия. Те публикуваха предварителните резултати от своето проучване на сървъра MedRxiv, цитирано от чешкия информационен сайт lidovky.cz.

Изследователският екип установява, че на мъжете са необходими средно 2 дни повече, за да може тялото им да се отърве от вируса на SARS-CoV-2. Вирусът използва ензима ангиотензин конвертаза (АСЕ2) като рецептор, за да атакува клетката, която изобилства в белите дробове, храносмилателния тракт и сърцето - именно тези тъкани са най-уязвими при атака на коронавирус. При мъжете обаче има друга уязвима зона за вируса, където се намира ACE2 и това са тестисите. За разлика от тях, този ензим не се среща в яйчниците.

Статистиката в много страни по света показва, че макар и коронавирусната инфекция да засяга и двата пола, сериозните усложнения са много по-големи при мъжете. Експертите все още не са в състояние да обяснят това явление, но се говори, че мъжете могат да имат по-тежък ход на заболяването, защото сред тях има повече пушачи, отколкото сред жените. Някои експерти споменават и възможния защитен ефект на хормоните.

Въпреки това, хипотезата за дългосрочна преживяемост на коронавируса в тестисите, според някои експерти не може да издържи без допълнително изследване. "Въпреки че ACE2 протеинът помага на вируса да влезе в клетката, други протеини също помагат за процеса", заяви британският ендокринолог Род Мичъл от Университета в Единбург.

"Ако хипотезата беше вярна, трябваше да наблюдаваме клинични признаци като възпаление на тестисите, което все още не е така", коментира изследването си колегата му Паоло Мадеду от университета в Бристол.

Във Великобритания например мъжете умират от коронавирус до два пъти по-често от жените.