Учени: Да боядисаме градовете срещу глобалното затопляне

Специалното покритие е наречено „охлаждаща боя“

Мистика
10:51 - 29 Януари 2024
3467
Учени: Да боядисаме градовете срещу глобалното затопляне

Експерти от различни части на света са започнали да разработват нови оръжия в борбата срещу глобалното затопляне. Поредното предложение е „охлаждаща боя" - смес от стъклени частици и алуминиев оксид, която може да отразява до 99% от слънчевата радиация обратно в космоса.

Изследователи от Университета на Мериленд (САЩ), ръководени от Ксинпенг Жао, твърдят, че „охлаждащото стъкло" не е просто нов материал, а ключова част от решението на проблема с изменението на климата.

„Това може да промени начина ни на живот и да ни помогне да се грижим по-добре за нашия дом и нашата планета“, отбелязва Жао.

Новата боя се предлага в четири цвята, но нейната ефективност не се ограничава само до стилен дизайн. Може да издържи 30 години, което я прави издръжлива и дълготрайна. В допълнение лабораторните тестове потвърждават, че е водоустойчива и пожароустойчива.

„Охлаждащото стъкло“ ускорява процеса на охлаждане на Земята, като отразява слънчевата топлина обратно в космоса. Експертите предлагат боядисване не само на покриви, но и на пътища, създавайки ефективна бариерна защита срещу слънчева светлина.

„Ние се ангажираме да променим лицето на всеки град на планетата, за да спасим света от изменението на климата“, казва един от инициаторите на проекта.