Учени извлякоха песен на Pink Floyd от мозъчните вълни на слушател

Суровите данни, събрани от iEEG записите, след това бяха анализирани от изкуствен интелект

Новини
12:35 - 17 Август 2023
1969
Учени извлякоха песен на Pink Floyd от мозъчните вълни на слушател

След десетилетие изследвания учените успяха да извлекат песен от мозъчните вълни на слушател. С помощта на изкуствен интелект те пресъздали записа.

В прессъобщение за това пионерско изследване, неврологът и професор по психология от Калифорнийския университет в Бъркли Робърт Найт каза, че той и колегите му учени са "започнали да разбиват кода" за тълкуване не само на съдържанието на човешките мозъчни вълни, но и на значението зад тях.

Въпреки че други изследвания са успели да "преведат" съдържанието на мозъчните вълни, никое друго не е успяло да ги разкодира толкова подробно.

От мозъчните вълни са уловени ритъма, ударението, акцента и интонацията, които "носят значение, което думите не предават сами по себе си".

За да стигнат до резултатите, които бяха публикувани тази седмица в списание PLOS Biology, невролози от медицинския център Олбани в Ню Йорк свързаха 29 участници с повече от 2600 интракраниални електроенцефалографски (iEEG) възли, докато слушаха "Another Brick in the Wall" на Pink Floyd Т. 1."

Те открили, че когато са поставили възли специално върху мозъчния слухов център за обработка - горната темпорална извивка, която се намира точно над и зад ушите ни - те са успели да съберат най-добрите данни, които в крайна сметка се превърнаха в странното приближение на рок класиката.

Суровите данни, събрани от iEEG записите, след това бяха анализирани от изкуствен интелект, който, както се описва в изявлението на Бъркли, е използван за "декодиране на мозъчната активност и възпроизвеждането и след това".

По пътя изследователите в междуконтиненталното начинание не само успяха да синтезират песента, но също така успяха да определят части от мозъка, участващи в обработката на ритъма - и откриха, че музиката изглежда е нещо от десния мозък.

"Това ви дава начин да добавите музикалност към бъдещите мозъчни импланти за хората, които се нуждаят от това", заявяват невролозите от Бъркли.