Учени канят извънземни на партия шах

Засега има много неясноти около идеята

Мистика
23:31 - 15 Август 2023
3926
Учени канят извънземни на партия шах

Как да бъде осъществен контакт с извънземни? Този въпрос остава без отговор в продължение на десетилетия, но сега изследователи предлагат доста странен и невероятен начин - игра на шах с представители на извънземни цивилизации. Надеждите са, че шахът може да бъде ключ към общуването с „малките зелени човечета“ от други части на галактиката.

Екип от учени и инженери, работещи по проектите за търсене на извънземен разум (SETI), измисля смел план за първи контакт с извънземни. Екипът е подготвил съобщение за изпращане в космоса с надеждата да получи отговор. Основа на съобщението е предложение за партия шах между представители на човечеството и на други цивилизации от Космоса.

„В момента знаем за съществуването на хиляди екзопланети и повечето от тях биха могли да поддържат технологичен живот“, казва Джонатан Джианг, съавтор на съобщението „Фар в галактиката“ от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА. Джианг вярва, че в сравнение с предишни опити за контакт с извънземни цивилизации, сега на разположение на учените е по-точна и подробна информация, която може да помогне за установяване на по-дълбока връзка.

Пенсионираният енергиен инженер и съавтор на призива Филип Росен отбелязва, че

играта на шах може да бъде мощен инструмент за разбиране на логическите процеси и стратегии на извънземни цивилизации. „Установяването на обща основа за разбиране чрез игра би насърчило по-дълбока и по-подробна комуникация“, казва Росен.

Този метод на комуникация не е еднозначен и поражда опасения. Учените обсъждат възможните технически трудности и етичните аспекти на подобен контакт. „Силният сигнал, изпратен в космоса, може да доведе до неочаквани последствия“, предупреждава Андерс Сандберг от Оксфордския университет. Той отбелязва, че има опасност от привличане на нежелано внимание или дори враждебни действия от извънземни цивилизации.

Сандберг също вярва, че е важно човечеството да се научи как да взема съвместни решения, преди да се опита да установи връзка с извънземен живот. Ученият подчертава, че е необходимо да се вземе предвид разнообразието от възможности за тълкуване на посланията, тъй като това, което ни се струва универсално, може да е напълно различно за други цивилизации.

Дъглас Уакох от METI (Извънземен интелект за съобщения) предлага изпращането на много съобщения с помощта на различни концепции. Това ще помогне на учените да разберат по-добре кои подходи са най-ефективни и достъпни за извънземни видове.

В крайна сметка идеята за използване на шах за комуникация с извънземни цивилизации изглежда интересна. Учените са оптимисти в търсенето на различни начини за установяване на контакт с непознат извънземен разум.