Учени откриха как ни „надушват” комарите

Кръвопийците използват рецептор, който улавя млечната киселина в потта на жертвите

Любопитно
13:33 - 29 Март 2019
1675
Учени откриха как ни „надушват” комарите

Учени отриха как комарите „надушват” жертвите си. Самките на кръвопиещите насекоми, които пренасят болестта денге и вируса на зика, усещат човешкото присъствие със специален рецептор, който улавя млечната киселина в потта, съобщава „Франс прес”, цитирана от БТА.

Матю Деджанаро и неговият екип от университета в Маями са успели да идентифицират гена IR8a, без който тези насекоми губят голяма част от обонянието си. Генно модифицирани лабораторни комари, лишени от споменатия ген, били два пъти по-малко привлечени от хората, в сравнение със събратята им, живеещи на свобода.

Учени провели своите експерименти с комари от вида Aedes aegypti, които предават зика и жълтата треска, позната още като денге. От десетилетия учените знаят, че комарите биват привличани от потта и млечната киселина, както и от топлината и издишания въглероден двуокис от хората.

Но сега за пръв път специалистите успяха да разкрият точните генетични и молекулни механизми, които насочват тези насекоми.

Сега на теория могат да се разработят продукти, които да блокират обонянието на комарите с химически препарати, които да дезактивират антените на инсектите и хората да станат „невидими” за тях.