Учени откриха зловещи пипала на вируса в поразените клетки

Топ
08:07 - 28 Юни 2020
3852
Учени откриха зловещи пипала на вируса в поразените клетки

Учени от САЩ и Германия са установили след изследвания, че в заразени с коронавирус клетки се появяват зловещи пипала, които позволяват COVID-19 да се разпространява по-бързо в тялото.

Двата екипа - от Калифорнийския университет в Сан Франциско и от университета във Фрайбург стигат до извода, че тези клетъчни удължения се развиват в заразени с коронавирус клетки, съобщава в. „Файненшъл Таймс”, цитирайки доклада от проучването, предаде „Сега“.

"Заразените клетки имат дълги нишки, които правят отвори в другите клетки и през (така образувания) тунел вирусът преминава от клетка в клетка. Нашата хипотеза е, че това ускорява разпространението на инфекцията", казва ръководителят на проекта - проф. Кроган, който наричи откритите удължения „зловещи пипала“.

Проучването установява, че в борбата със заразата от COVID-19 може да се използват лекарства за лечение на ракови образувания. Според проф. Кроган е "логично противораковите и антивирусните лекарства да имат общи черти".

През изминалото денонощие общият брой на смъртните случаи на хора, заразени с коронавируса по света надхвърли половин милион. Към 8 ч. тази сутрин са отчетени 501 392-ма починали.

Гърция обяви едва 23 нови случая на заразени

Гръцките власти обявиха 23 нови случая на коронавирус през последните 24 часа, без нови жертви.

Така общият брой на потвърдените случаи на заразени в страната е 3366, а починалите - 191. В момента 11 пациенти са интубирани в интензивните отделения, а 119 са се излекували.