Учени предупреждават веганите: Спрете да пиете соево мляко, ако искате да спасите планетата

Растението често се отглежда на земи, създадени след обезлесяване

Новини
16:54 - 18 Август 2020
2171
Учени предупреждават веганите: Спрете да пиете соево мляко, ако искате да спасите планетата

Пиенето на мляко от крави, които се хранят с трева, е по-екологично устойчиво от млякото от соя, тъй като растението често се отглежда на земи, създадени след обезлесяване, твърди проучване, цитирано от Daily Mail.

Експерти от Нотингамския университет и Sustainable Food Trust разгледали производството на краве мляко във Великобритания и с какво се хранят животните в рамките на тяхното проучване.

Малко над 1 кг соя, изядена от крава, може да произведе до 150 пинти мляко (около 85 литра), според екипа. Същото количество от растението обаче дава само 13 пинти соево мляко.

Големи части от Южна Америка, включително и тропическите гори, са разчистени, за да се отглежда соя за производство на мляко и храна – включително за фураж за британски крави. Храненето на крави само с трева и пиенето на краве мляко е по-добро за околната среда, тъй като намалява въздействието върху естествените местообитания в Южна Америка, а по-ниското търсене на соя би намалило незаконното обезлесяване, посочват експертите.

Великобритания внася 1,1 милиона тона соя годишно за употреба в храните за животни, а около 170 000 тона отива във фураж за крави – но по-голямата част от белтъка на кравата идва от тревата.

Патрик Холдън от Sustainable Food Trust заявява, че резултатите показват, че тревата е жизненоважна хранителна култура, която е напълно подходяща за дадения климат.

Изследването препоръчва използването на местни алтернативи на соевото и палмовото брашно, тъй като това ще помогне за спасяването на тропическите гори чрез намаляване на търсенето.

“Веганите и други хора, които купуват заместители на кравето мляко, всъщност могат да навредят на планетата”, пишат авторите на изследването.

То е публикувано в Journal of Applied Animal Nutrition.