Учени размазаха кетодиетата: вредна е, може да причини рак

Режимът с висок прием на мазнини е особено популярен в България

Новини
18:05 - 12 Април 2019
3024
Учени размазаха кетодиетата: вредна е, може да причини рак

Една от най-популярните диети в България – т.нар. Кетодиета, може да се окаже опасна за здравето на живота и хората. В последното издание на научното списание „Клетка” (Cell) се цитира мащабно изследване, според което високомазнинната диета може да спомогне за отключването на рак на дебелото черво, както и да ускори развитието на онкологичното заболяване. Именно с широката популярност на подобни диети учените обясняват нарастването на броя на младите хора с тумори.

Въз основа на продължило 20 години изследване са наблюдавани 14 000 души, подложили се на някакъв вид диета. С най-сериозни забележки учените са именно към режимите, подчинени на усвояване на голямо количество мазнини. У нас това е изключително популярната Кетодиета, на която са се подложили хиляди жени. Факт е, че първоначалното отслабване е забележително, но впоследствие се откриват странични ефекти.

„В последно време е много популярна кетогенната диета - коментира изследването д-р Вадим Крилов. - Тя се основава на употребата на голямо количество мазнини и рязко ограничаване на въглехидратите. В резултат на това в организма се поддържа повишено съдържание на кетонови тела, които се използват като източник на енергия. 

Преди време такава диета се прилагаше в лечението на аутизъм, епилепсия, както и в спортната медицина. Но тя има много странични ефекти. Наблюдавах млад човек, който 2 месеца спазваше кетодиета. В крайна сметка холестеролът му се оказа повече от 2 пъти по-висок от нормата - 12 ммол/л, а добрият холестерол с висока плътност беше спаднал до 0,5 ммол/л. Това е същинска катастрофа! Какво ще се случи с кръвоносните съдове на този млад човек, ако продължава с тази диета?! За съжаление, повишаването на „лошия” холестерол е типичен страничен ефект от кетодиетата.”