Учени смятат, че са открили останки от Ноевия ковчег

Новини
12:01 - 03 Ноември 2023
2882
Учени смятат, че са открили останки от Ноевия ковчег

Учени смятат, че са открили отстанки от Ноевия ковчег в Турция, след като археолози открили руини, които приличат на легендарния ковчег. Изследването е съвместна работа между три турски и американски университета, която започва през 2021 г. Тяхната цел е да изследват геоложките образувания в региона, за да получат представа за древната история, съобщи "Giant Freakin Robot".

Образуванието Дурупинар, намираща се в окръг Догубаязит в област Агри, Турция, близо до иранско-турската граница, е в основата на това интересно откритие. Историци, археолози и религиозни учени отдавна са запленени от тази географска особеност. Потенциалната му връзка с легендарния Ноев ковчег добавя елемент на интрига и мистерия, който продължава да съществува от много години.

Местните жители вярват, че Дурупинар е мястото където е лежал Ноевия ковчег, а археолозите смятат, че може би са прави.

На височина от 161м. образуванието Дурупинар е забележителна геоложка структура, съставена предимно от лимонит - вид желязна руда. Местните жители отдавна вярват, че тези останки са от Ноевия ковчег - вярване, което е отразено в множество религиозни текстове и легенди. През годините това вярване е стимулирало множество проучвания и изследвания от страна на учените, желаещи да разкрият истината за тази древна легенда.

Скалните проби датират откритията към периода на библейския потоп

Изследователският екип на планината Арарат и Ноевия ковчег взимат стари скални и почвени проби от формацията Дурупинар, като част от своите проучвания. След това тези проби били анализирани, за да се сглоби историческата и геологическата хронология на района. Основната цел на това научно изследване била да се обоснове

местното вярване, че Дурупинар е крайното място за почивка на плавателния съд, спасил живота на земята.

При анализа на геоложките проби изследователският екип открил изключително много информация. Според вестник "Хюриет" наличието на глинести материали, морски материали и морски дарове в образованието показва, че някога районът е бил потопен под вода. Освен това откритията сочат, че в региона са се извършвали човешки дейности през халколитния период, датиращ от 5500 до 3000 г. пр.н.е., което съвпада с предполагаемия период на библейския потоп, свързан с Ноевия ковчег, предаде БГНЕС.

Необходими са допълнителни изследвания

Заместник-ректорът на университета "Агри Ибрахим Чечен" професор Фарук Кая представи ценни идеи за значението на последните открития на изследователския екип на планината Арарат и Ноевия ковчег, като подчерта съответствието между историческите събития и геоложките данни.

Той подчерта, че библейският потоп, свързан с Ной, се смята, че се е случил преди около 5000 години, което съответства на откритията на екипа. Въпреки убедителните резултати от датирането, които подкрепят местното вярване, че формацията Дурупинар е свързана с Ноевия ковчег, проф. Кая подчерта, че са необходими допълнителни задълбочени изследвания и анализи, за да се потвърди окончателно присъствието на кораба.