Учени стряскат: Коронавирусът може да състари мозъка с 10 години

Новини
19:10 - 28 Октомври 2020
2372
Учени стряскат: Коронавирусът може да състари мозъка с 10 години

Стряскащо разкритие за последиците от коронавируса направиха учени Кралския колеж в Лондон. Според тях някои пациенти, които се възстановяват от последиците от коронавируса, може да претърпят сериозни проблеми с функциите на мозъка. В най-лошия случай е възможно щетите да са с еквивалента на рязко остаряване на мозъка с 10 години, предупредиха изследователите, предаде Dariknews. 

Изследването е обхванало 84 285 възстановили се от COVID-19 пациенти.

Според ръководителя на екипа Адам Хемпшир, при някои тежки случаи се стига до сериозен когнитивен дефицит в рамките на няколко месеца.

„Нашите анализи съвпадат с предишни заключения за наличието на хронични когнитивни последици като резултат от заболяването”, сподели той.

Тестовете за установяване на евентуални нарушения са идентични с тези за наличието на Алцхаймер – пациентите решават загадки или се опитват да свързват точки, използвайки логика.

В доклада се казва, че някои пациенти на възраст между 20 и 70 г. с тежки симптоми са претърпели мозъчно увреждане, равняващо се на 10-годишно стареене на мозъка.

Според невролога Джоана Уардлоу от университета в Единбург, получените резултати не означават, че увреждането е трайно и е напълно възможно след известно време мозъкът да се върне в предишното си състояние.