Учени: Усмивката на Мона Лиза не е искрена

Леонардо да Винчи може да е скрил закодирани послания в картината си

Култура
11:49 - 07 Юни 2019
2139
Учени: Усмивката на Мона Лиза не е искрена

Учени от университета на Синсинати твърдят, че усмивката на Мона Лиза не е искрена заради асиметрията й, съобщи в. "Мирър". "Резултатите ни показват, че само лявата страна изразява щастие, каза д-р Лука Марсили. "Съгласно някои влиятелни теории за емоционалната невропсихология, интерпретирахме асиметричната усмивка на Мона Лиза като неискрена. Така се усмихват хората и когато лъжат", допълни специалистът, предава БТА.

Учените са поискали от 42-ма души да кажат кои от основните шест емоции изразяват две манипулирани усмивки на Мона Лиза - едната с огледално изображение на лявата страна, а другата - на дясната. 92,8 процента от участниците са преценили лявата половина като изразяваща щастие, но никой не е казал това за дясната. Според 83 процента дясната страна е с неутрално изражение, 12 процента са казали, че тя показва отвращение, а 5 - тъга.

Горните мускули на лицето също потвърждават това. Искрената усмивка, наричана "усмивката на Дюшен", задвижва и мускулите - бузите се повдигат, а очите се свиват. "Тъй като не е вероятно човек, който позира неподвижно с часове да се усмихва постоянно щастливо, най-простото обяснение е, че усмивката на Мона Лиза е проява на "неистинска радост", обясняват изследователите.

"Интересна алтернативна възможност обаче е, че Леонардо вече е знаел истинското значение на асиметричната усмивка - повече от три века преди Дюшен да развие теорията си, и съзнателно е показал каква е усмивката, изразяваща непреживяно чувство".

Според учените Леонардо да Винчи може да е скрил закодирани послания в картината, защото колкото и усмивката на Мона Лиза да привлича погледите, не можем да разгадаем посланието й.