Ученичка от Свищов е мастър шеф

Василена Димитрова е в челната десетка на най-добрите млади готвачи в България

Новини
09:05 - 26 Април 2019
3262
Ученичка от Свищов е мастър шеф

Кулинарната надежда на Свищовската професионална гимназия „Алеко Константинов“ Василена Димитрова е мастър шеф! Тийнейджърката доказа ученията си при участие в 12-ата националната кулинарна купа, където се нареди сред 10-те най добри млади готвачи на България, пише в. „Борба“.

След успехите ѝ в състезанията „Най-добър млад готвач на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация за 2018 – сребърен медал, и в Uni Chef Junior – четвърто място, Василена сега се класира сред първите 10 в найграндиозното кулинарно събитие на годината – „Най-добър млад готвач на България”.

Състезанието се проведе миналата седмица в Пловдив. В него премериха сили и идеи найдобрите готвачи, сладкари, пицари и кулинарни отбори от цялата страна. Василена се класира за участие в Националната кулинарна купа след оспорвана надпревара в регионалния кръг от националното състезание по професии в категория „Най-добър млад готвач“ във Велико Търново през март.

Младите готвачи имаха на разположение 17 часа, за да измислят свои рецепти и да напишат технологични карти на ястията, с които премериха своите кулинарни умения.

Василена приготви филе от сьомга върху мус от зелена леща, пюре от пащърнак и винен сос и пълнено бутче с топено сирене, бейби спанак и сушени домати, ориз арборио с джинджифил, винен сос и сотирани кладници.

Иновативните хрумвания, качеството на работата и начина на аранжиране на приготвените от нея ястия бяха удостоени с грамота за оригиналност и новаторство.