Ученичка от Свищов е мастър шеф
Василена Димитрова е в челната десетка на най-добрите млади готвачи в България
Кулинарната надежда на Свищовската професионална гимназия „Алеко Константинов“ Василена Димитрова е мастър шеф! Тийнейджърката доказа ученията си при участие в 12-ата националната кулинарна купа, където се нареди сред 10-те най добри млади готвачи на България, пише в. „Борба“.
След успехите ѝ в състезанията „Най-добър млад готвач на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация за 2018 – сребърен медал, и в Uni Chef Junior – четвърто място, Василена сега се класира сред първите 10 в найграндиозното кулинарно събитие на годината – „Най-добър млад готвач на България”.
Състезанието се проведе миналата седмица в Пловдив. В него премериха сили и идеи найдобрите готвачи, сладкари, пицари и кулинарни отбори от цялата страна. Василена се класира за участие в Националната кулинарна купа след оспорвана надпревара в регионалния кръг от националното състезание по професии в категория „Най-добър млад готвач“ във Велико Търново през март.
Младите готвачи имаха на разположение 17 часа, за да измислят свои рецепти и да напишат технологични карти на ястията, с които премериха своите кулинарни умения.
Василена приготви филе от сьомга върху мус от зелена леща, пюре от пащърнак и винен сос и пълнено бутче с топено сирене, бейби спанак и сушени домати, ориз арборио с джинджифил, винен сос и сотирани кладници.
Иновативните хрумвания, качеството на работата и начина на аранжиране на приготвените от нея ястия бяха удостоени с грамота за оригиналност и новаторство.