Ученици пресъздадоха в съда в Пазарджик процеса за убийството на Алеко

Щастливеца е застрелян близо до пещерското село Радилово, килърите му са осъдени на смърт

Общество
21:45 - 17 Юни 2019
3105
Ученици пресъздадоха в съда в Пазарджик процеса за убийството на Алеко

Ученици от Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт в Пазарджик направиха възстановка на делото, свързано с убийството на Алеко Константинов, съобщи в. "Монитор". Щастливеца е бил застигнат от куршум на 2 км от пещерското село Радилово в посока Пазарджик, а съдебният процес за убийството на писателя е продължил 5 дни - от 3 до 7 ноември 1897 г. Според хронологията това е третият по големина процес след този за убийството на Стефан Стамболов и този за убийството на Анна Симон.

Гимназистите участват в образователната програма „Съдебната власт-информиран избор и гражданско доверие“, а възстановката на процеса е част от мероприятията, с които се отбелязва 140-годишнината от създаването на Окръжен съд – Пазарджик.

В зала № 1 на Съдебната палата в Пазарджик младежите се превъплътиха в ролите на писателя и общественика Алеко Константинов, в тогавашния прокурор по делото, на съдията и двамата съдебни заседатели, както и на физическите ликвидатори на Алеко.

Гимназистите пресъздадоха злокобните събития от 11 май 1897 г. край село Радилово, където е бил застрелян Щастливеца. Физическите убийци Милош Топалов и Петър Салепов, заедно с кмета на Радилово Петър Минков, са били осъдени на смърт, а тъй като Салепов е бил непълнолетен, смъртната му присъда е заменена с 15 години затвор. Топалов и Минков са обесени на 13 април 1898 г. в затвора в  Пазарджик.

Всички участници бяха наградени с предметни награди и удостоверения от председателя на Окръжен съд – Пазарджик Елеонора Серафимова, която им пожела бъдещи успехи и да бъдат добри и достойни хора.


Снимка: в. "Монитор"