Учениците в Хасково „за” смъртното наказание

Общество
13:21 - 12 Юни 2019
1948
Учениците в Хасково „за” смъртното наказание

Мнозинството от ученици от 9, 10 и 11 класове в професионалната гимназия по туризъм "Александър Паскалев" в Хасково подкрепят смъртното наказание.

Повече от половината от участниците в заключителното занятие на образователната програма "Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури" на ВСС и МОН бяха "за" най-тежката присъда в импровизирания реферундум в зала в Окръжния съд.

Въпросът бе провокиран от анкета, в която тийнейджърите трябваше да покажат доколко са усвоили основни знания, свързани с правото и правораздаването. На последното за курса събиране тържествено бяха връчни грамоти и награди - книги и компютърни аксесоари.

Получиха ги участвалите в разиграния по-рано през годината симулативен съдебен процес и написалите тематично есе в конкурса на ВСС. В рамките на програмата учениците изслушаха лекционен курс, станаха председатели на Окръжния и Районния съд за ден, запознаха се с работата на правораздавателните органи в Ден на отворените врати.

Председателят на Окръжния съд Миглена Тянкова благодари на колегите магистрати, които са отделили от своето време и енергия за обучението на младите хора и посочи, че общуването с тях е обогатило и лекторите.