Ученикът от Пловдив сглобил бомба като в Сарафово

От прокуратурата определят 16-годишния джихадист като "много умен"

Новини
12:13 - 09 Юни 2019
2676
Ученикът от Пловдив сглобил бомба като в Сарафово

Продължава разследването на случая с предотвратения атентат в Пловдив. Според информация на Специализираната прокуратура, 16-годишният младеж е сглобявал тръбна бомба, каквато е била използвана при атентатите в Белгия и в Сарафово. От прокуратурата го определят като много умен, защото при претърсването на помещението са намерени много формули и схеми за синтезиране на взривни вещества от общодостъпни съставки. Преди ареста ученикът е бил изведен от училището от своя баща.

Бившият директор на ДАНС в Пловдив и експерт по антитероризъм Ангел Стоев заяви, че опасност от подобни действия има в бъдеще:
 
„Хората трябва да бъдат по-внимателни, така че да не стигаме до тежки мерки, свързани с антитерористичната защита, а с едно по-голямо внимание от страна на обществото и на хората да се предпазим от атаки”, каза той.
 
По думите му, е ясно, че ученикът е започнал подготовка за извършване на терористичен акт: „Вътрешното ми усещане е, че действията на органите са били абсолютно адекватни”, добави той.