Учените още питат: Защо сънуваме?

Картините и случките, които се явяват докато спим, помагат да се справим със стреса и травмите

Новини
21:44 - 11 Януари 2020
5845
Учените още питат: Защо сънуваме?

Една от най-големите тайни в науката остава причината защо сънуваме. Сънат остава една от недобре проучените сфери на науката. Теориите са най-различни. Ето и някои от тях:

Според една теория, когато има стрес в ежедневието, сънищата се променят. Понякога те отразяват и вътрешните ни емоции. Чрез значими символи и въпроси, свързани с будния живот, сънищата се „опитват“ да установят баланс като начин за справяне с вътрешния смут.

Психиатърт Ърнест Хартман смята, че сънищата са конкретни емоции, като например притеснението. Различните емоции водят до образуването на нова „материя“, която се вплита в паметта на сънуващия по начин, по който му помага да се справи със стреса, травмата и други видове психологически нарушения.

Вече има проучвания, които твърдят, че сънят е от основно значение за функционирането на ума и паметта. Според някои ключът за подсилване на паметта се крие не в няколко часа почивка, а в самото сънуване. 

Повечето сънища включват скорошни събития и случки, които сме преживели. Този тип сънища могат да служат за обработка и организиране на съзнателни и несъзнателни стимули, които са получени през деня.

След като ежедневните спомени са затвърдени с помощта на съня, мозъкът има възможност да се „освежи“. Според тази теория сънищата са начин на мозъка да се „рестартира“.

Друга теория „гласи“, че сънищата могат да са от полза за справяне с ежедневните проблеми в живота.

Има и още нещо - сънуването е полезно, защото помага за организирането и затвърдяването на спомените, като по този начин се улеснява „достъпът“ до тях при нужда.