Училищата и детските градини в Монтанско пълни с въшки

69 са децата с паразити в косите

Общество
18:21 - 06 Ноември 2019
1821
Училищата и детските градини в Монтанско пълни с въшки

Училищата и детските градини в Монтанско пламнаха от въшки, а най-честите случаи на заразени са сред тийнейджърите, съобщава агенция BulNews.

Затягането на контрола и борбата с кръвосмучещите паразити вече е факт, като с родителите вече са проведени срещи в детските и учебните заведения и им е обяснено за проблема.

Хайките за въшки в училищата и детските градини са по указания на специалистите от Регионалната здравна инспекция в областния град. Издадени са предписания за затягане на контрола в учебните заведения. Медицинските лица пък стриктно проверяват дали има заразени, а класните ръководители подробно разясняват методите за превенция и контрол.
Здравните инспектори от Монтана допълниха, че в изпълнение на предписанията ежемесечно в дирекция „Надзор на заразните болести” се получава актуална информация за прегледаните деца. Оказало се, че през септември броят на прегледаните деца е 23 745, като заразени с въшки са били 69.

Въшлясалите деца в училищата са 64, а тези в детските градини – 5.
Експертите припомнят, че въшките са кръвосмучещи насекоми, паразитиращи по хората и животните с постоянна телесна температура, върху които прекарват целия си живот.