Училищен директор: Не е разумно ние да търсим взрив при бомбена заплаха

МВР ни превръща в гадатели, смята Данко Калапиш

Актуални новини
09:47 - 05 Април 2023
1412
Училищен директор: Не е разумно ние да търсим взрив при бомбена заплаха

Училищните директори вече нямат правомощия да преценяват сами дали да затварят при бомбена заплаха. Това решение вече ще може да се взима от МВР.

Директорът на 107 ОУ "Хан Крум" в София Данко Калапиш заяви, че са били изненадани от изказването на главния секретар на МВР Петър Тодоров от вчера, че има нов протокол. Бил е уведомен по-късно през деня.

"При мен пристигна в 14:40 ч. от районния инспектор и разбрахме, че има нов протокол. В сутрешните часове, когато отново пристигнаха над 50 сигнала, ние нямахме яснота, че има публикуван документ", заяви Калапиш.

По думите му притеснение буди наличието на текст, който задължава служителите в училищата да направят оглед преди пристигането на органите на МВР.

"Ние нямаме този капацитет и експертиза, нашето задължение трябва да приключи дотам да предадем сигнала да полицията", заяви още Данко Калапиш.

Той отчете като проблем, че според новата наредба е регулирано единство как се действа при бомбена заплаха, но не и такива от друг характер.

"Има и един протокол, който ни превръща в гадатели, да гадаем пол, възраст на човека, отправил заплахата. Един глас на 30-годишен човек по телефона може да звучи и като на 80-годишен. За съжаление, няма указания как се действа при заплахи за разстрел", каза още той. Последните дни имаше и такива, отправени към училищата.

107-о училище, на което той е директор, миналата седмица е било затворено от вторник до петък.  За Калапиш важно в тази кризисна ситуация да се действа адекватно и съвместно, че да има спокойствие за децата.