Училището за музикален театър кани на премиера на "Следващият"

Младите артисти разказват една история, в която реалност и мистичност се преплитат в игра на въображението

Култура
16:57 - 16 Януари 2023
3491
Училището за музикален театър кани на премиера на "Следващият"

Училището за музикален театър отбелязва края на втория си семестър със спектакъла “Следващият” из “Хрониките на следователя” по текстове на Реймон Кьоно и песни от популярни мюзикъли на сцената на Сити Марк Арт Център на 21 януари от 19.30 часа.

Чрез изразните средства на мюзикъла, артистите от Училището за музикален театър разказват една колкото обикновена, толкова и невероятна история, в която реалност и мистичност се преплитат в игра на въображението.

Какво бихме могли да преживеем в това така атрактивно и пълно с изненади място, наречено “градски транспорт”? Отегчени шофьори, изнервени пътници, безлични тълпи от забързани хора… поредица от спирки… глупави спорове… сиво ежедневие … А може би нещо крайно неочаквано?

Първото по рода си Училище за музикален театър в България е основано с идеята да изгражда, развива и реализира дебютиращи артисти, да надгражда уменията и да подчертава индивидуалността на професионалистите в сферата на сценичните изкуства.

Движещата сила зад училището е Даниела Станкова - академичен музикант и дългогодишен преподавател по вокално майсторство, създател на Училище за певци “D Stars” и “Star Camp” - Летен лагер за талантливи деца с насоченост към мюзикъла.

Даниела Станкова е вокален педагог на спектакъла "Следващият", режисьор е Христина Ангелова, хореограф е Петър Герзилов, асистенти са Виктор Ибришимов и Моника Иванова.



Даниела Станкова е основател и ръководител на Училището за певци "D Stars" и Училището за музикален театър

В постановката участват Мирослава Бурнева, Снежина Рангелова, Мариета Драгиева, Дариа Стоянова, Миа Боева, Валентина Станкова, Росица Павлова и Яна Бахчеванова и със специалното участие на Петър Герзилов в ролята на следователя.

В „D Stars“ се изучават поп и джаз пеене, солфеж и пиано. Даниела Станкова e носител на множество престижни награди, тя предпочита постиженията на учениците й да говорят сами за себе си. Системата й на преподаване е уникална по рода си в България, съчетавайки както добре познати световни практики, така и личен стил на преподаване, комбиниран с индивидуален подход към всеки изпълнител.

В последните 13 години Даниела Станкова работи с професионални актьори, грижейки се за тяхното вокално развитие, а през 2021 г. е поканена да бъде вокален педагог на първата българска джаз опера “Вечеря в Манхатън”, композирана от Любомир Денев и под режусарата на Бойко Илиев. Всичко това спомага за съзряването и раждането на идеята за нов вид училище, което да обучава и възпитава в принципите на музикалния театър.

Даниела Станкова оглавява и катедрата за поп и джаз пеене в Частна Професионална Гимназия по Сценични Изкуства и Мениджмънт "Акатамус”.

Програмата в Училището за музикален театър включва обучение по вокално майсторство за музикален театър с преподавател Даниела Станкова, актьорско майсторство с преподаватели Христина Ангелова и Моника Иванова, актьорско майсторство чрез песен с преподавател Виктор Ибришимов и танцово изкуство с преподавател Петър Герзилов.

Както и майсторски класове и допълнителни модули водени от специалисти в сферата, като актьорите Гергана Стоянова и Симеон Владов и оперната певица Ивелина Томова. Разделена е на няколко нива, като всяко ниво е с продължителност една учебна година и се състои от два семестъра по 4 месеца. В края на нивото артистите представят финален мюзикъл на сцена пред публика. Училището за музикален театър се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура".

Даниела Станкова вярва, че всеки носи в душата и сърцето си изкуството. "Да се развива креативността на децата, да се научат да владеят гласовете и телата си" - това е по думите на талантливия и енергичен вокалния педагог и основател на Училището за звезди „D Stars“ и на Училището за музикален театър идеята за участието на деца и млади хора в подобен род артистични занимания.

През 2022 г. по инициатива на Даниела Станкова бяха организирани няколко забележителни спектакъла и музикални събития, в които участваха преподаватели от двете училища, както и нейни възпитаници. Голям интерес през миналата година предизвикаха концертът "Прошепнати мечти", посветен на песни, композирани от маестро Александър Бръзицов, музикалния спектакъл „Джазът е любов!“, който чрез красива музика разказва историята на джаза и показва благотворното му въздействие върху човека и обществото.

През лятото учениците от Училището за певци "D Stars" и Училището за музикален театър участваха в още два музикални празника - “Един джаз ден” на Лятната естрада в Борисовата градина и концерт в Кино "Кабана".