Учител от София пред Lupa.bg: Страх ме е да се ваксинирам

Личности
16:00 - 03 Февруари 2021
7104
Учител от София пред Lupa.bg: Страх ме е да се ваксинирам

Страхувам се, не съм 100 процента убедена, че е безопасно, но въпреки това ще се ваксинирам. Това сподели пред Lupa.bg начална учителка в централно столично училище, в което предстои имунизация.

Така мислят и повечето от педагозите във въпросното школо, но въпреки скрупулите си, над 50 % от тях са се записали в списъка за имунизация в следващите дни. 

Преподавателите в столичното школо ще бъдат ваксинирани с инжекциите на „Модерна”.

„Повечето в училището сме хора над 50 години, имаме и няколко млади учители, но така или иначе, почти всички отиваме на имунизация. Никой от здравните власти или РЗИ не е идвал да ни убеждава, това си е 100 процента наше решение”, обясни преподавателката. Единственото, което педагозите трябвало да направят, е да попълнят няколко анкети за имунизацията.

Решението да си сложат инжекциите надделяло заради тревогата, че класовете са с повече от 30 деца и рискът от зараза е огромен. Повечето са поизчели доста литература за ваксините, преди да вземат окончателно решение.

„Да, някои наши колеги в провинцията отказват да се ваксинират, но техните класове са в пъти по-малки от нашите, вероятно това обяснява нещата.”, обясни учителката.

Последните данни сочат, че едва около 20 на сто от учителите в страната ще се ваксинират, като в някои райони педагози масово отказват инжекциите, с аргумента, че настояват да изчакат да се видят ефектите от ваксините.